Огнище на "син език" се появи и в област Смолян

13432
Огнище на "син език" се появи и в област Смолян
Снимка: Getty Images/Guliver

В област Смолян има огнище на "син език", съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ д-р Сава Бозуков. Положителни резултати за наличие на заразата са установени в общо седем кръвни проби от кози и крави от Златоград и съседните села Кушла и Цацаровци.

Изследваните животни са носители на заразата, но не са развили заболяването. Наред с огнището в района на Златоград, ветеринарните власти имат съмнения за два случая на заболели от "син език" овце в района на смолянското село Черешките, но резултатите от кръвнитепроби все още не са готови.

Временно са затворени пазарите за живи животни в Пловдивско

Затворени са пазарите за живи животни на територията на област Пловдив, във връзка с откритото огнище на „син език” в Ивайл...

Положителните кръвни проби са от 2 кози в с. Кушла, 4 крави в Златоград и 1 крава в с. Цацаровци. Това бе посочено на проведеното днес заседание на Областната епизоотична комисия в Смолян във връзка с появилото се огнище от "син език". Хората трябва да бъдат спокойни, заболяването не се предава на човека, обясняват ветеринари от ОДБХ.

Собствениците на преживни животни обаче трябва да следят за промяна в състоянието на добитъка и да информират ветеринарите при появата на симптоми като посиняване на езика, отоци в муцуната, ерозии в лигавицата на устната кухина, ерозии във венеца над копитата и др., предупреждават от епизоотичната комисия. Ветеринарите уточняват,че няма никаква опасност за здравето на хората, тъй като човек не боледува от вируса, причиняващ "син език".

Животните от района на Златоград, за които има положителни резултати за заразата, но нямат симптоми на болестта, са изолирани. Засега не се налага тяхното евтаназиране, тъй като при говедата и козите се изгражда имунитет към заразата. Сигнал за овце със симптоми на болестта е получен от с.Черешките. Ветеринари са взели кръвни проби от животните, за които има съмнения, но резултатите ще станат ясни в следващите дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян