X
 
 
 

Около 100 полицаи в Смолян ощетени със 115 хил. лева

1561 1
photo of Около 100 полицаи в Смолян ощетени със 115 хил. лева
Снимка: БГНЕС
115 000 лева от взаимоспомагателната каса на „Гранична полиция“ – Смолян, изчезнаха, а ощетени са около 100 служители на структурата в Смолян, Хасково, Кърджали и Благоевград. Липсата бе констатирана през лятото и след поредица проверки през декември месец е образувано досъдебно производство, научи Actualno.com.

Взаимоспомагателната каса (ВС) е доброволно сдружение на полицаи, то не се командва от началника на структурата, а си има своя самостоятелно ръководство, напълно независимо от директорите, назначени от министъра на вътрешните работи.

Драстичен спад на незаконната миграция отчита „Гранична полиция“ в Смолян

Драстичен спад – с 81%, на незаконната миграция през 2017 г. отчита Районна дирекция „Гранична полиция“ (РДГП) &ndash...

"Почти всички ощетени вече знаят, че скоро няма да си получат вложените във Взаимоспомагателната каса пари. Но разчитат, че случаят ще се разплете и средствата ще бъдат възстановени. Освен председател и касиер, сдружението си има и Надзорен съвет. Има си и правилник, който е гласуван на Общо събрание. Ръководните му органи заседават през определен период от време", разказаха пред Actualno.com източници от "Гранична полиция", които, предвид естеството на казуса, предпочетоха да останат анонимни.

Председател на доброволното сдружение за взаимно кредитиране и подпомагане е Трифон Цановски, а касиер – Любомир Пашов.

Служители на "Гранична полиция" казват също, че допреди години ВС-касата е имала голяма отчетност. На табло изкарвали имената на своите членове със суми срещу тях – колко има да взема човекът и колко има да внася. С времето обаче тази отчетност била занемарена.

Злоупотреби с настаняването на командировани полицаи по границата

Многобройни са сигналите за злоупотреби при настаняването на командировани военни полицаи в района на границата. Проверка на bTV обаче ...

Ревизията била предизвикана когато служители в структурата поискали да си вземат спестявани от тях пари през годината, за да отидат на почивка през лятото, а в касата нямало наличност.

ВСК са доброволни сдружения на профсъюзните членове за взаимно кредитиране и подпомагане. Тяхната дейност не е регулирана с конкретен закон. Така например в Закона за кредитните институции пише, че разпоредбите му не се прилагат за Взаимоспомагателните каси (ВСК), които предоставят заеми само на свои членове за направени от тях и на техен риск вноски. В Закона за кооперациите бегло се споменава, че устройството и дейността на взаимоспомагателните каси се уреждат с правилник, приет от Общото събрание.

Разследването се води под наблюдението на Районната прокуратура в Смолян. Първоначално е била извършена проверка от София. Материалите впоследствие са изпратени в Смолян. Досъдебното производство е образувано на 10 декември и на този етап няма повдигнато обвинение.

Интензивен е трафикът по българо-македонската граница

Интензивен е трафикът на българо-македонската граница, на изход от страната, на граничните пунктове „Станке Лисичково“ и &b...

Actualno.com

Етикети:

1 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
    Това иде да покаже какви са моралът и професионализмът в самото МВР. Те себе си не могат да опазят от собствените им хайдуци, ние разчитаме да опазят гражданите !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Борисов подмени темите "корупция" и "Пир...

Не знам защо не попитахте, че срещнах подкрепа за Истанбулската конвенция от европейските социалисти. Така премиерът Бойко Борисов отго...