От месец аптеките в Смолян нямат маски, но ще ги проверяват за спекула

3746
От месец аптеките в Смолян нямат маски, но ще ги проверяват за спекула
Снимка: Анита Чолакова

Повече от месец аптеките в Смолян не са получавали маски за продажба. Нямат и това, което се търси най-често от хората - спирт, санитарни маски, антибактериални гелове за ръце, витамин Е, Д и С, цинк, селен, противовирусни медикаменти, съобщи Мария Главинкова - председател на Районната фармацевтична колегия в Смолян.

Днес се разбра пък, че окръжният прокурор Тодор Деянов е разпоредил на РЗИ – Смолян, да провери всички аптеки в областта за спекула. Срокът на проверката е до 29 март, когато изтича извънредното положение. Нареждането е да се проверява всичко, което касае ценообразуването.

Попитана дали има наблюдение за неправомерно или спекулативно повишаване на цени Мария Главинкова отговори, че е чувала за спекула само с цените на маските, но в Смолян няма. Нейният съвет е да се ползва ръчно направена маска поне когато сме в място с повече хора.

„Санитарни маски според мен всеки може да приспособи или да ушие нещо, което да върши работа като предпазно средство. Доста хора си закупиха примерно марли, които като се ушият на няколко слоя и им се прикачат ластици или връзки, става маска. Тя може да Ви предпази поне временно, докато сте в място със струпване на хора“, посочи председателят на фармацевтите в Смолянско. 

За витамините тя казва, че ако си здрав, няма нужда да купуваш от аптеките, защото пресните плодове и зеленчуци са доста богати на витамини.

„Ако човек се храни рационално и здравословно, няма нужда от допълнителен прием на такива изкуствени витамини. Говоря за здрави хора. Вече при хората с хронични заболявания, при които е необходимо по-сериозно поддържане на здравето, може би има смисъл да се мисли за такива неща. Но здравите млади хора няма нужда да приемат изкуствени витамини допълнително. Забелязвам някакво повишено търсене на парацетамол - ако сте прочели, че парацетамола се пие превантивно срещу този вирус, това не е вярно. Моля ви, не го правете! Купете си парацетамол, за да го имате за всеки случай. В никакъв случай без оплаквания не го приемайте!“, е нейният призив.

Според нея в домашната ни аптека трябва да има медикаменти най-вече за температура и болка, защото в Смолянска област няма денонощна аптека.  Дали ще е парацетамол, аналгин или ибупрофен, но да има нещо болкоуспокояващо и температуропонижаващо вкъщи. За останалите лекарства - всеки знае какви оплаквания най-често му се появяват. Примерно нещо за болка в гърлото, някое прахче или аспирин. Това е за първа помощ, ако се случи през нощта. Всичко останало, ако е спешно състояние, не е за аптека, а за лекар“, подчерта Главинкова.

На въпрос кога очаква да се нормализират доставките на средства и медикаменти, които системно липсват или не достигат в региона, тя отговори, че по отношение на маските е най-скептична.

“Ние един месец не сме получавали за продажба на населението. Миналата седмица ни изпратиха няколко броя, които раздадох на персонала си, защото ние всеки ден се срещаме с болни хора. За маските - докато не започне собствено българско производство, вероятно няма да имаме достатъчно количества. Останалите неща като дезинфектанти - получаваме отвреме-навреме, а за витамините се надявам в централните складове да има още количества, защото всъщност ние ги изчерпахме в петък и събота. Очакваме тази седмица нови доставки“, поясни още магистър-фармацевтът.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 17 март

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян