Отрицателна тенденция и при матурите на зрелостниците

22468
Отрицателна тенденция и при матурите на зрелостниците
Снимка: БГНЕС

Повече слаби оценки и по-малко отлични по български език и литература в сравнение с предните 2 години, показват резултатите от държавните зрелостни изпити през 2015 г.

От Министерството на образованието и науката отново отчетоха продължаваща тенденция за намаляване на броя на зрелостниците, които през тази година са над 52 хиляди. Резултатите от двете матури показват, че 8162 ученици са получили слаби оценки, а 17207 отлични. Само на изпита по български език и литература 3394 зрелостници имат двойки, а 7057 шестици.

Средният брой точки от изпитите е 61,77, при максимален брой 100. По шестобалната система това се равнява на оценка мн. добър (4,75). През 2015 г. няма зрелостник, който да се е преборил за 100 точки и по двата предмета.

244 ученици са получили максималния брой точки по един от тях, а 57 имат 0. По две пълни шестици имат едва 61 ученици, докато с по две отлични оценки са 4786 зрелостници. 1667 са дванадесетокласниците, които имат по две слаби оценки, а 6 са с 0 точки по двата предмета.

Американският колеж в столицата и 91 Немска езикова гимназия "Константин Гълъбов" са учебните заведения с най-висок резултат. Средният успех на техните ученици е отличен (5,72).

Най-високи резултати зрелостниците са показали при изпита по испански език, където средният брой точки е 79,88, а най-ниски са постиженията по география, където средният брой точки е 39,29.

Резултатите от матурите са по-ниски от минали години

По-ниски резултати на матурите са показали седмокласниците в сравнение с други години. Това не е добър знак за всички ни, каза в студио...

В класацията с най-добри достижения по български език и литература водят профилираните гимназии, следвани от училищата по изкуства, а в дъното попадат спортните училища. Резултатите по области показват най-високи оценки по български език и литература в София град, Смолян и Варна, и най-ниски в Ямбол, Силистра и Разград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян