X
 
 

Поправката за инвазивна кардиология в Смолян мина и пред НС

576 0
photo of Поправката за инвазивна кардиология в Смолян мина и пред НС
Снимка: БГНЕС
След като успя да убеди бюджетната комисия председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова прокара в Народното събрание окончателно поправката, от която пряко зависи дали в Смолян ще има инвазивна кардиология, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ в областния град.

На 29 ноември на второ четене беше приет бюджетът на Националната здравно-осигурителна каса за 2018 г.

196 лица с увреждания са се възползвали от домашен помощник в Смолянско

196 лица с увреждания са се възползвали от домашен помощник, социален и личен асистент по проект на Община Смолян за 500 000 лв. Това с...

В преходните и заключителните разпоредби фигурира пълна забрана за финансирането на нови медицински дейности и нови болници от НЗОК. Тя е оформена така: "Лечебните заведения, които след 31 декември 2017 г. са получили за първи път разрешение за дейност по чл.48, ал.1 от Закона за лечебните заведения, не могат да сключват през 2018 г. договори с НЗОК за съответните дейности".

В областната болница на Смолян е сключен договор за покупка и доставка на изключително модерна животоспасяваща апаратура за инвазивна кардиология. Ангиографът е на стойност близо един милион лева. Прави се ремонт на цял сектор към Кардиологичното отделение. Стационарът ще се състои от четири болнични стаи за пациенти преди процедурата и за наблюдение след това. Интервенциите ще се извършват в процедурна зала тя ще бъде изградена с необходимата защита срещу йонизиращи лъчения. Сумата, предназначена за реконструкцията, е на стойност близо 257 хиляди лева, а срокът за изпълнение на обществената поръчка е 59 дни.

"Беше прието моето предложение, което допуска изключение от невъзможността следващата година да се плаща за нови дейности. Това означава, че когато съответната клинична пътека не е изпълнявана в съответния регион, да бъде допуснато включването ѝ и заплащането ѝ от НЗОК", съобщи д-р Дариткова.

Министерски съветник е кандидат за образователен шеф в Смолян

Мария Семерджиева е единственият кандидат в конкурса за началник на Регионалното управление на образованието в Смолян. Това сочи справк...

При това положение в Смолян категорично догодина може да имаме инвазивна кардиология, ако в срок до 31 декември се внесат документите за получаване на разрешително за дейност.

"Прието е това, което ние бяхме заложили като бюджетна рамка на НЗОК и допълнителното разпределение на средства за извънболничната помощ4, посочи депутатът.

Става въпрос за предложението на д-р Даниела Дариткова за допълнителни 27 млн. лв, от които 7 млн. лв. за първичната извънболнична помощ, 7 млн. лв. за специализираната извънболнична помощ, 3 млн. лв. за медико-диагностични дейности и 10 млн. лв. за дентална помощ.

Изкъртиха огради и решетки от път, правен с европари

Решетки от пътя и метални колове, ограждащи велоалеята между Смилян и Рудозем, са били изкъртени в събота, съобщи полицията в Смолян. ...

„Обичайно, когато се постави темата за здравеопазване, дебатите са обстоятелствени, разнопосочни и отразяват многобройните проблеми, натрупани в сектора във времето“, заяви тя.

Д-р Дариткова каза, че заради поправката, която ще даде шанс за инвазивна кардиология в Смолян колегите ѝ от БСП я обвинили в конфликт на интереси и лобизъм.

"За конфликт на интереси със сигурност не може да се говори. А да бъдеш лобист в интерес на родния си край, за здравето и живота на своите съграждани е най-благородната форма на лобизъм, така че го приемам като комплимент", коментира народният представител.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Новини или Novini - картината на печата ...

Четвъртък е малкия петък според бляновете за края на седмицата. А тази бе повече от интензивна - след убийството на Виктория Маринова с...