X
 
 

Силният вятър в Смолянско остави щети в гората за 2-3 млн. лв.

639 0
photo of Силният вятър в Смолянско остави щети в гората за 2-3 млн. лв.
Снимка: Actualno.com
Силният вятър в Смолянско е оставил щети в гората за 2-3 млн. лв., предаде кореспондентът на Actualno.com.

"Падналите дървета от бурята преди дни са на различна възраст. Има и на 50, и на 90 години, но основната част са на възраст от 70 - 80 години. Тяхната средна възраст е много по-голяма от тази на падналите дървета от бедствието през 2015 г. От снеголома бяха инвентатиризирани над 1 млн. кубика паднала дървесина, но предимно от млади насаждения и на територията на много общини“.

Това заяви инж. Елин Лилов - заместник-директор на Южноцентралното държавно предприятие в Смолян по повод лошото време в региона преди дни.

Вятърът в Смолянско е бил със сила между 80 и 120 км/ч

Между 80 и 120 км в час са били поривите на вятъра в Смолянско от снощи насам по данни на Националната астрономическа обсерватория &nda...

По думите му дървесината, паднала при бедствието преди три години, е била с качества за технологична и дърва за огрев. Сега обаче са повалени много по-едри иглолистните дървета, които са с качества за преработка.

До момента горските са инвентаризирали 46 000 кубика паднали дървета, а точна цифра за щетите от урагана ще има в края на тази седмица, когато приключва инвентаризацията. Но най-много щети има в територията, стопанисвана от Горско стопанство – Смолян. Предполага се, че цифрата на повалената дървесина може да стигне и дори да надмине 60 000 кубика.

Около 13 000 кубика дървесина е паднала от вятъра само в района на ДГС-Славейно, в който попада част от община Баните.

Вятърът "обръсна" мазилката на прясно саниран блок в Смолян

Силният нестихващ от снощи вятър „обръсна“ мазилката на прясно саниран жилищен блок в Смолян. Половината мазилка от еднат...

По груби първоначални изчисления на горските, щетите в гората от силния вятър са за около 2-3 милиона лева. Основно е повалена едра строителна дървесина с много високо качество и трябва бързо да се извади от гората и да се реализира на пазара, за да се запази цената й.

„На този етап, когато е прясно повалена и свежа, цената й, когато се продава за трупи, е много по-висока. Не е целесъобразно да се похабява елитна дървесина за дърва за огрев. След като се събере едрата дървесина, ще се допусне и събиране на дърва за огрев, за да се почистят напълно териториите с пострадала от вятъра гора, тъй като в противен случай те биха създали предпоставки за болести и пожари", каза инж. Лилов. Той подчерта, че в момента не се допуска събиране на дърва за огрев от хората, защото там, където вятърът е повалил дърветата, е много опасно.

"Много са се оплели дърветата и предвид големината им, има реална опасност от злополука. Плановете са от другата седмица да започне събирането на едрата дървесина, а след като това приключи, да се даде възможност за събиране на дърва за огрев и на хората", посочи той.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 15 август

Овен Днес работата ви ще спори, както рядко ви се случва. Винаги може да си намерите допълнителни занимания, но вечерта определено зас...

missing image
Христо Иванов: Борисов да свика Съвета п...

Безпрецедентна криза на националната сигурност е блокирането на Търговския регистър според бившия правосъден министър Христо Иванов, ко...