X
 
 

Силният вятър в Смолянско остави щети в гората за 2-3 млн. лв.

647 0
photo of Силният вятър в Смолянско остави щети в гората за 2-3 млн. лв.
Снимка: Actualno.com
Силният вятър в Смолянско е оставил щети в гората за 2-3 млн. лв., предаде кореспондентът на Actualno.com.

"Падналите дървета от бурята преди дни са на различна възраст. Има и на 50, и на 90 години, но основната част са на възраст от 70 - 80 години. Тяхната средна възраст е много по-голяма от тази на падналите дървета от бедствието през 2015 г. От снеголома бяха инвентатиризирани над 1 млн. кубика паднала дървесина, но предимно от млади насаждения и на територията на много общини“.

Вятърът в Смолянско е бил със сила между 80 и 120 км/ч

Между 80 и 120 км в час са били поривите на вятъра в Смолянско от снощи насам по данни на Националната астрономическа обсерватория &nda...

Това заяви инж. Елин Лилов - заместник-директор на Южноцентралното държавно предприятие в Смолян по повод лошото време в региона преди дни.

По думите му дървесината, паднала при бедствието преди три години, е била с качества за технологична и дърва за огрев. Сега обаче са повалени много по-едри иглолистните дървета, които са с качества за преработка.

До момента горските са инвентаризирали 46 000 кубика паднали дървета, а точна цифра за щетите от урагана ще има в края на тази седмица, когато приключва инвентаризацията. Но най-много щети има в територията, стопанисвана от Горско стопанство – Смолян. Предполага се, че цифрата на повалената дървесина може да стигне и дори да надмине 60 000 кубика.

Около 13 000 кубика дървесина е паднала от вятъра само в района на ДГС-Славейно, в който попада част от община Баните.

Вятърът "обръсна" мазилката на прясно саниран блок в Смолян

Силният нестихващ от снощи вятър „обръсна“ мазилката на прясно саниран жилищен блок в Смолян. Половината мазилка от еднат...

По груби първоначални изчисления на горските, щетите в гората от силния вятър са за около 2-3 милиона лева. Основно е повалена едра строителна дървесина с много високо качество и трябва бързо да се извади от гората и да се реализира на пазара, за да се запази цената й.

„На този етап, когато е прясно повалена и свежа, цената й, когато се продава за трупи, е много по-висока. Не е целесъобразно да се похабява елитна дървесина за дърва за огрев. След като се събере едрата дървесина, ще се допусне и събиране на дърва за огрев, за да се почистят напълно териториите с пострадала от вятъра гора, тъй като в противен случай те биха създали предпоставки за болести и пожари", каза инж. Лилов. Той подчерта, че в момента не се допуска събиране на дърва за огрев от хората, защото там, където вятърът е повалил дърветата, е много опасно.

"Много са се оплели дърветата и предвид големината им, има реална опасност от злополука. Плановете са от другата седмица да започне събирането на едрата дървесина, а след като това приключи, да се даде възможност за събиране на дърва за огрев и на хората", посочи той.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Благоевград е пред грипна епидемия

В Благоевград са регистрирани 182 случая на грип на 10 000 души само за миналата седмица. От началото на тази, заболелите са двойно пов...

Последно в Актуално