X
 
 

Със страшни темпове се обезлюдява Смолянска област, само Видин е по-малка

908 0
photo of Със страшни темпове се обезлюдява Смолянска област, само Видин е по-малка
Снимка: Actualno
Смолянска област се обезлюдява с по 2100 души на година. Населението на областта през последните десет години е намаляло с 21 хиляди души. През 2017 г. жителите й са 107 282 души и Видин е единствената област с по-малко население от 27-те области в страната, сочат данните на териториално статистическо бюро – Юг.

Продължава и процесът на остаряване на населението. В края на 2017 г. хората на 65 и повече навършени години са 24 639, или 23% от населението на областта.

Най-висок е процентът на застаряване в община Баните – 34,7%, в Чепеларе (27.3%), Девин (24.5%) и Смолян (23.1%). Най-нисък е делът на възрастното население в общините Доспат - 18.8%, Рудозем - 19.4%, и Мадан - 20.6%.

Децата до 15 години са едва 12 349 и представляват 11,5% от общия брой на населението. Делът му спрямо предходната – 2016 г., се е запазил. В общините Рудозем, Доспат, Мадан и Смолян относителният дял на децата е най-голям, а най-нисък е съответно в Баните.

В Смолян стартира кампания за даряване на кръв

В Смолян бе открита акцията  "Да дарим кръв за нуждаещите се!". Кампанията се провежда всяка пролет. Депутатът д-р Даниела Даритк...

На всеки човек под 15 и над 65 години (тоест, нетрудоспособен) се падат приблизително двама в активна възраст.

Средната възраст на хората в Смолянска област преди 10 години е била 41,7 години, а през миналата година е достигнала близо 47 години – белег за остаряване на населението.

С над 5000 жители са четири града в областта – Смолян, Златоград, Девин, Рудозем и Мадан и в тях живее 42,6% от населението.

През 2017 г. са регистрирани 746 бебета, като живородени от тях са 741. Техният брой е намалял с 37 деца в сравнение с предната година. Отново с най-висока раждаемост са в Рудозем, Златоград, Смолян и Мадан. С най-ниска – Баните и Чепеларе. От живородените деца извънбрачни са 504 или 68%. Най-нисък е процентът на извънбрачните бебета в Борино и Доспат, където повече млади избират да сключат брак.

Област Смолян е с по-висока раждаемост (9 на хиляда) само от Видин и Габрово (6,5 на хиляда).

Прехвърлиха трите малки мечета в парка на Бриджит Бардо

Трите мечета, открити вчера до реката между родопските села Барутин и Бръщен, са били заловени и предадени на Парка за танцуващи мечки ...

Намалял е броят на децата, родени от майки под 20 години и се е увеличил при родените от жени над 35 години.

Увеличен е показателят на преждевременна смъртност спрямо 2016 г. с 0,3%. 1771 човека са починали миналата година.

Изселените от област Смолян са 2 766 (със 174 повече от 2016 г.). От тях 732 са отишли в чужбина, 1352 в друга област на България, а 682 са сменили местоживеенето си в рамките на областта. По-голям е броят на изселените жени (1 428) в сравнение с този на мъжете (1 338).

Заселените в областта са 1653 души като отново жените са повече.

Десетте общини имат отрицателен естествен прираст като най-значим е процентът му в Баните, Чепеларе, Девин и Борино, а най-малък – в Рудозем, Доспат и Златоград.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Манолова обяви гореща телефонна линия за...

"Притеснена съм по начина, по който стартира реформата от служителите на социалното министерство. Факт е, че пенсиите на хората с увреж...

missing image
Гръцката кухня – здравословна и неповтор...

Meze е общото име на многобройните малки ястия, които обичайно се сервират с вино, узо или домашно приготвено ципуро. Те са неразделна ...

Последно в Актуално