Ученици от Кърджали, Смолян, Ардино, Хасково и Димитровград спечелиха участие в "Евроскола" в Страсбург

14103
Ученици от Кърджали, Смолян, Ардино, Хасково и Димитровград спечелиха участие в "Евроскола" в Страсбург
Снимка: Getty Images / Guliver

Регионалното състезание "Евроскола", провело се в Кърджали на 15 ноември 2014 г., бе спечелено от ученически отбори от градовете Кърджали, Смолян, Ардино, Хасково и Димитровград. Победителите в събитието, организирано от Информационното бюро на Европейския парламент, ще участват в програмата "Евроскола" в Страсбург през 2015 година.            

В състезанието участваха общо 11 отбора от областите Кърджали, Хасково и Смолян. Ето и победителите, които ще заминат за Страсбург:

Само живи дръвчета ще бъдат украсени за Коледа в Смолян

Тази година за Коледа в Смолян ще бъдат украсени само живи дръвчета. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян секретарят н...

СОУ "Петко Рачов Славейков", гр. Кърджали

СОУ "Васил Левски", гр. Ардино

СОУ "Отец Паисий", гр. Кърджали

ГПЧЕ "Проф. д-р Асен Златаров", гр. Хасково

ГПЧЕ "Иван Вазов", гр. Смолян

Цялостен ремонт на обсерваторията на Рожен не е правен от 33 години

Цялостен ремонт на базата на Националната астрономическа обсерватория не е правен откакто обсерваторията е започнала да функционира офи...

ПМГ "Иван Вазов", гр. Димитровград

Петте отбора, които не успяха да спечелят участие в Страсбург, бяха поканени да присъстват на Деня на отворените врати в Дома на Европа в гр. София на 9 май 2015 г., организиран съвместно от Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България. Всеки от участниците получи също така подарък, предоставен от Представителството на Европейската комисия в България.

Състезателният ден

Отборите бяха съставени от 5-ма ученици, ръководени от един учител. Преподавателите нямаха право да участват в самото състезание и да се намесват в дебатите или презентациите на учениците си. Състезанието се осъществи с любезното съдействие на община Кърджали и на Обединен детски комплекс Кърджали. В деня на състезанието, участниците бяха топло приветствани от Елисавета Кехайова, зам.-кмет на община Кърджали.

Представянето на всеки отбор беше оценявано от жури в състав Теодор Стойчев — и. д. ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в България, Владимир Уручев — евродепутат от Европейската народна партия и Илхан Кючюк —  евродепутат от Алианса на либералите и демократите за Европа. След края на състезанието, членовете на журито изразиха своето възхищение от нивото на подготовка на учениците и им пожелаха още по-големи успехи в бъдеще.

Смолян отбеляза Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия

На 16 ноември 2014 г. по идея на Генералната асамблея на ООН се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортн...

Програма "Евроскола"

Програмата "Евроскола" има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се включат чрез симулирани заседания в работата му и дори да гласуват неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни членки на ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на "Младежкия европейски парламент".

По време на своя парламентарен ден в Страсбург, около 500 европейски ученици участват в „заседания на комисиите“ и в пленарни заседания, разискват и гласуват резолюции, като разискванията се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище и стават част от многоезични работни групи, сблъскват се с многообразието на различните национални и лингвистични особености в ЕС. Чрез необикновения урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и, с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите членки, се допринася за развитието на европейско съзнание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян