В Чепеларе откриват детски ски център, за "Мечи чал" решават до дни

7276
В Чепеларе откриват детски ски център, за "Мечи чал" решават до дни
Снимка: Actualno.com/Анита Чолакова

Категорично решение дали да бъде отворена ски зона „Мечи чал“ този зимен сезон ще бъде взето в началото на идната седмица. За Чепеларе от „Пампорово“ АД подготвят план за изцяло ново разположение като писти и съоръжения, който да стартира през 2027-2027 г.

Подготвена обаче за различни зимни спортове е местността „Дьортевото“, която се намира до центъра на града и напълно обновения градски парк. Предстои там да открият нов детски ски център. От „Пампорово“ АД за него дарили на общината снегоутъпкваща машина.  

Това стана ясно на проведения днес форум в Чепеларе за готовността на курорта „Пампорово“ и на институциите за предстоящия ски сезон.

„Всичко, което зависи от нас като община във връзка с предстоящия зимен сезон, сме го направили. Сключени са договори за зимното поддържане и снегопочистване. Предстои ми среща с г-жа Цветелина Бориславова по повод ски център „Мечи чал“ – Чепеларе. Засега тя ни увери, че всичко ще бъде наред“, каза кметът на Чепеларе Боран Хаджиев.

Изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков съобщи, че категоричното решение за чепеларската ски зона ще бъде взето в началото на идната седмица. „С господин кмета сме в постоянна комуникация и естествено той непрекъснато се опитва да направи всичко възможно да заработи зоната в Чепеларе. За там трябва генерално решение, частичните не променят почти нищо“, смята Беляков.

По думите му единственият лифт в зона „Мечи чал“ не е достатъчен, а изграденото, когато е създавана зоната в Чепеларе и Пампорово, вече не кореспондира с реалните нужди на съвременните курорти. Той поясни, че подготвят мастер план за изцяло ново разположение като писти и съоръжения в Чепеларе, който да стартира през 2027-2027 година.

Той призовава институции и жители на община Чепеларе да предложат естествен водоизточник или подземна вода, на базата на който да се изгради огромна помпена станция.

От друга страна възобновяването на този, макар и малък, ски център е от съществено значение за развитието на спорта и туризма в Чепеларе. Това е мястото, на което първи стъпки в зимните спортове са направили толкова много деца от община Чепеларе.

Градът има традиции в зимните спортове и спортисти с олимпийски, световни и европейски отличия са започнали своята кариера именно от „Дьортевото“.

От местната администрация казват, че са отворени за предложения как да се експлоатира зоната със ски училища.

„Доставена е една транспортна ски пътека, другата седмица ще я монтират, ще работи и съществуващият ски влек за по-големите деца. Монтирано е едно вентилаторно оръдие за сняг, прекарани са тръби и са положени шахти. Очакваме само нагнетателна помпа и минусови температури (-4 градуса), за да заработи детският ски център в сърцето на града“, разясни Боран Хаджиев.

Toчнa дaтa зa oтĸpивaнe нa cĸи ceзoнa в плaнинcĸия ĸypopт зaceгa нe e oпpeдeлeнa, тъй ĸaтo гoтoвнocттa нa cĸи зoнaтa зaвиcи oт мeтeopoлoгичнитe ycлoвия. Цените на новите лифт карти ще бъдат обявени до 10 – 12 дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян