В областта с най-ниска престъпност отчитат спад на престъпността

2481
В областта с най-ниска престъпност отчитат спад на престъпността
Снимка: Анита Чолакова

Спад в престъпността отчитат за 2018-та година в Смолян - областта с най-ниска престъпност в страната, стана ясно на брифинг пред журналисти днес.

По време на годишния отчет, даден от директора на Областната дирекция на МВР в Смолян ст. комисар Николай Димов, присъстваха директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ (БОП) гл. комисар Ивайло Спиридонов, зам.-директорът на ГД „Гранична полиция“ ст. комисар Светослав Манолов, окръжният прокурор Тодор Деянов, председателят на Административния съд  Игнат Колчев, областният управител на Смолян Недялко Славов.

Почина директорът на РЗОК в Смолян

Тази сутрин в областната болница почина директорът на Районната здравноосигурителна каса в Смолян д-р Кузман Гелов. През последния месе...

„За мен беше удоволствие да присъствам на отчет на дирекцията, която има най-високия процент разкриваемост в МВР - 72,4%. Колегите са си свършили перфектно работата и хората, които живеят на територията на Смолянска община, могат да бъдат сигурни в това“, коментира шефът на „БОП“ Спиридонов. Според него трябва да бъде направена само по-добра организация при охранителната полиция за наблюдение на криминалния контингент. Нужни са също повече инициативи за работа с деца и в училищата, за да може подрастващите да бъдат по-добре образовани при посещението си в интернет, да знаят какво не трябва да правят.

От ОД на МВР отчитат намаляване на престъпленията против собствеността с 21,2% за 2018-та в сравнение с предходната година. Криминалните престъпления са намалели с 20,2%. Запазва се характера на икономическата престъпност като водещи са документните престъпления.

През 2018 г. са регистрирани общо 14 измами по криминална линия и 8 по линия на икономиката. Шест от измамите и един опит за измама са извършени по мобилни и стационарни телефони по познатата схема – лицето се представя за полицейски служител и иска съдействие за разкриване на извършителите на измама. Всички телефонни измами са на територията на град Смолян.

Намален е броят на регистрираните пътно-транспортни произшествия с 80 броя спрямо предходната отчетна година. Леките ПТП са намалели със 77, тежките – с три, убитите са по-малко с двама, ранените са повече с осем души.

Почина общински съветник от Чепеларе

Общински съветник от Чепеларе почина скоропостижно от усложнения на онкологично заболяване. 40-годишният Кирил Кондакчиев бе общински с...

В криминогенно отношение областта е с най-ниските нива на престъпност в страната, попадаща под прага на обществената търпимост и не оказваща негативно влияние върху обществено-икономическия и социалния живот. Тоест, престъпността не е сред съществените проблеми на област  Смолян. Битовата престъпност е в ниски граници. За района не са характерни набезите и опустошаването на изоставени жилища и имоти, както и насилствени престъпления и грабежи над самотно живеещи и възрастни хора.

В Смолянско са регистрирани едва 0,6% от престъпленията в страната.

„Благодаря на директора на областната дирекция в Смолян, че са на първо място в страната. Това е предизвикателство за тях да постигат и още по-добри резултати. Чудесна работа!“, коментира зам.-шефът на „Гранична полиция“ Манолов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян