В Рудозем започват да шият маски

4418
В Рудозем започват да шият маски
Снимка: Анита Чолакова

Местна фирма в Рудозем започва да шие маски и до неделя-понеделник ще могат да задоволят потребностите на всички жители от общината.

„Ангажирах едно от местните шивашки предприятия да произведат на себестойност маски, които да бъдат достатъчни за цялото население на общината. Те даже отидоха да заредят платове и се връщат вече. Провокиран съм от това, че има голям недостиг на маски, а еднократните маски са доста скъпи, респективно това води до огромни разходи за хората. Ако една еднократна маска струва 1,50-2 лева и днес трябва да смените за 8 работни часа 4 маски, това е много голям разход. Затова взехме решение да бъдат трипластови от подходящ плат за многократна употреба - да могат да се перат, да се гладят. Така човек, като си купи няколко маски, може да си носи едната през деня, вечерта да си я изпере“, заяви кметът Румен Пехливанов.

На този етап той не може да каже колко ще струват, защото от фирмата още не могат да направят изчисленията.

„Нека да видят как върви производството. Фирмата изрази желание в цената да си включи само разходите за материали и труд. След това получих обаждания и от други местни шивашки фирми, които искат да произвеждат на себестойност, но ние ще контролираме и производството, и пътя до търговските обекти, за да сме сигурни, че някой няма да ги изкупи и занесе с цел спекула в друга община. Ние сме си създали организация за нашето население. До неделя, най-късно понеделник на пазара ще има достатъчно количество многократни маски да задоволим нуждите на цялата община“, допълни кметът.

Предпазните средства ще се продават в аптеки и хранителните магазини, които искат. Единственото условие към тях ще е да ги продават или на себестойност, или минимална надценка. „Спекулата напоследък явно се вихри и ние решихме по този начин да я борим“, посочи Пехливанов.

Относно наложените ограничения той казва, че се спазват. „Имаме проблем с хора, които са се завърнали от чужбина. До вчера не бяха в списък, подлежащи на задължителна карантина. Сега трябва да ги издирим всички, да видим кога са се върнали и да ги поставим под карантина. Имаме лица под карантина без да имат симптоми - просто са се върнали от чужбина и сами са се поставили под карантина, което е похвално“, допълни градоначалникът.

Той смята, че ще няма да им е трудно да ги издирят, защото общината е малка и се познават, активни са много кметовете и кметските наместници, тъй като те, заедно с личните лекари, шефа на лабораторията и ръководството на общината, са в общинския щаб. 

„Отворихме вече и два телефона, на които сме създали организация възрастни и самотно живеещи, хора с увреждания, хора под карантина да им бъдат закупени и закарани до дома необходимите продукти или лекарства. Дежурен служител от общината с транспорт осъществява доставките, естествено с техни средства“, обясни още кметът на Рудозем.  

"НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 18 март"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян