10 правила за безопасност през отоплителния сезон

4107
10 правила за безопасност през отоплителния сезон
Снимка: ОД МВР - Кюстендил
Слузители на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Кюстендил провеждат редица срещи с жителите на областта, с цел да ги запознаят с правилата за безопасност през отоплителния сезон - как безопасно да експлоатират отоплителни уреди на твърдо гориво и електричество, как да се погрижат за собствената си безопасност и за имуществото си при възникнал пожар.  Те изготвиха специални указания за хората, които се отопляват с уреди, работещи с твърдо гориво (дърва и въглища) и за тези, които се отопляват с електрически уреди. 

Ето ги и 10-те указания за безопасност, ако се отоплявате с уреди, работещи с твърдо гориво (дърва и въглища):

1. Никога не ползвайте самоделни, много евтини и други съмнителни отоплителни уреди с неясен произход!

2. Не изгаряйте отпадъци в печките на твърдо гориво и камините. Използвайте качествена дървесина и въглища!

3. Уверете се, че огънят от печката или камината няма да се разпространи извън тях! Съхранявайте горими и леснозапалими материали (твърди. течни и газове) далеч от камини и печки!

4. Не разпалвайте отоплителни уреди за твърдо гориво със запалителни течности!

5. Поставете под отоплителните уреди негорима подложка, която да излиза отстрани поне на 25 см, а отред най-малко на 50 см!

6. Съхранявайте горивото (дърва и въглища) извън жилищните помещения!

7. Когато събирате пепелта и въглените, използвайте метален съд с подходящ капак!

8. Никога не оставяйте отоплителните уреди да работят без наблюдение!

9. Следвайте инструкциите на производителите за поддръжката, експлоатацията, зареждането, ремонта и мерките за безопасност на отоплителните уреди.

10. Не забравяйте комините:

- Комините трябва да са добре измазани, без пукнатини и периодично да се почистват от натрупаните в тях сажди.

- Димоотводите (кюнци) се монтират стабилно укрепени и на безопасно разстояние от горими материали и конструкции.

- Никога не зауствайте вентилационните тръби в коминните тела, както и обратно - димоотводите (кюнци) във вентилационните шахти!

Какво трябва да знаете АКО СЕ ОТОПЛЯВАТЕ С ЕЛЕКТРИЧЕСКИ УРЕДИ:

1.Никога не ползвайте самоделни, много евтини и други отоплителни уреди с неясен произход и качество!

2. Изключвайте уредите, когато:

- Нямат наблюдение и контрол от възрастен човек!

- Преди лягане за сън!

- Когато спре тока!

- Преди да излезете навън!

 3. Ползвайте само стандартни и технически изправни отоплителни и нагревателни уреди, поставени на огнеустойчиви подложки, далеч от горими и леснозапалими материали – твърди, течни, газове!

 4. Монтажът им оставете на компетентно и технически грамотно лице!

 5. Следвайте инструкциите на производителите за поддръжката, експлоатацията, зареждането, ремонта и мерките за безопасност на отоплителните уреди.

6. Никога не оставяйте отоплителните уреди да работят без наблюдение!

7.  Проверете още преди отоплителния сезон изправността на електрическата инсталация, както и готовността и да „издържи” допълнителното натоварване!

8. Не забравяйте, че само автоматичните или стандартните (нови), а не подсилените предпазители (бушони), са в състояние да предотвратят трагедия, а те струват стотинки!

9. Бушонът в таблото е предпазно устройство, което трябва да изключи или първо да “изгори”, ако претоварим електрическата верига или ако някой електрически уред се повреди. Щом „изгори” бушонът се спира протичането на електрически ток, предотвратява се прегряването на изолацията и възникването на пожар.

 

 

 

 

 

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители