Бургаски ветроходци с победа на международно състезание

846
Бургаски ветроходци с победа на международно състезание
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
Бургаският екипаж на яхт клуб “Черноморец – Бургас“ завоюва първо място в престижната регата Мармарис Рейс Уийк (Marmaris Race week) в клас IRC charter performance. Това е най-голямото състезание в Турция с над 1500 участници от различни държави, което завърши преди дни.

Ядрото на бургаския екипаж шампиони е от известните яхти „Уасаби“, „Виктория“ и „Норд“. В екипажите влизат опитните ветроходци Георги Калоянов и Борислав Николов с шкипер Валентин Николов. Заедно с други яхтсмени те наемат състезателна лодка на място в Мармарис. За съвсем кратко време опознават новия за тях плавателен съд. За победата разчитат само на уменията си, тъй като всички яхти, с които се състезават са с еднакви параметри. Трудността на регатата Мармарис Рейс Уийк се състои в това, че над 130 лодки се състезават едновременно на малка площ. Борбата за бързина крие реална опасност от сблъсък на мощните плавателни съдове, които се озовават един до друг. Минути преди официалното награждаване екипажът на шампионите от яхт клуб „Черноморец – Бургас“ разказа, че най-напрегнат е бил моментът в района на местен остров. Вятърът стихнал и десетки яхти се струпали една до друга. Опитните ветроходци от Бургас успели да направят пробив.

Наша състезателка по ветроходство търси пари, за да отиде в Токио 2020

Една от най-добрите български състезателки по ветроходство Стефани Музакова, се надява да спечели квота на шампионата на планетата за О...

За Actualno.com ветроходците разказаха още: „За нас най-важно е, че това е победа за бургаското килово ветроходство и победа за България. Всички състезатели в регатата от различни краища на света ни поздравяваха. Научиха, че сме от България, от Бургас и се отнасяха с особено уважение. Разбира се това е голяма победа и за нашия клуб „Черноморец- Бургас“. Сред конкуренти имаше много добри състезатели от Гърция, Русия, Беларус, Украйна и други държави. Гонките се провеждаха в продължение на шест дни и винаги беше напрегнато. Имаше ситуации със силен вятър и такива с безветрие. За щастие нямахме сериозни критични ситуации.“

Успехът на тазгодишната регата Мармарис Рейс Уийк е поредна победа за екипажа на Яхт клуб „Черноморец – Бургас“. Известните ветроходци са вицешампиони на това престижно състезание от 2015 и 2018-та година.

Достойно в регатата се представиха и още два екипажа от България - LZ yahting с шкипер Лъчезар Братанов в IRC 1 се класират трети, а WindWalker с шкипер Александър Александров се класира на шесто място.

 

Бургас посреща близо 300 състезатели от 45 държави за Европейското първенство по ветроходство

  Над 280 състезатели от 45 държави ще вземат участие в Европейското първенство в клас "Оптимист". Домакини на престижния турнир ...

 

 

 

 

 

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители