Лъчезарната варненска тъкачка Дари: "Българин е начин на мислене, начин на действие, начин на живот!"

4046
Лъчезарната варненска тъкачка Дари: "Българин е начин на мислене, начин на действие, начин на живот!"
Снимка: Надежда Георгиева
Минавайки през "Улицата на занаятите" във Варна, със сигурност голямо впечатление ще ви направи едно специално ателие. Там от сутрин до вечер ще ви посрещне лъчезарната Дари - талантлива млада жена, която тъче с любов на своя уникален стан.

Дружелюбна и мила, тя ще ви разкаже с усмивка за своя занаят и дори ще ви позволи да се докоснете до него и да пробвате уменията си. В ателието ѝ ще откриете красиви, пъстри черги, които носят българския дух и традиции. Всяка от тях майсторката е направила само с двете си ръце и с цялото си сърце.

Дари споделя, че любовта към занаята се заражда още когато е била малка и е прекарвала много време на село. Баба ѝ е била тъкачка и е имала голям селски стан. Докато тя е майсторила, малката Дари наблюдавала с интерес как изпод ръцете ѝ се нижели нишка по нишка и така бавно, но с много любов, тя изработвала красиви шарени черги.

 

 

 

 

 

 

"Любовта ми се зароди още от баба, но основната заслуга за това да сбъдна мечтата си и да тъка, е на моя учител Веселин Фесчиев. И не само, защото е един от най-добрите майстори тъкачи в България, а и защото, преди всичко, е прекрасен човек. Срещнахме се съвсем случайно на Панаира на занаятите и изкуствата "Булгарика", където вече съм дългогодишен участник. Срещата ни бе в най-подходящия момент и той ме научи на всичко. Запознахме се, поговорихме и половин час по-късно аз вече бях седнала на стана и правех първите си опити да мятам совалката. Почти веднага си поръчах стан. И от тогава до днес аз съм щастлива и свободна и изразявам себе си, мислите си, чувствата и емоциите си чрез моите черги", споделя с усмивка Дари.

Тя искрено се надява да съхрани този български занаят и да го предаде на много хора. Дари вече има своите ученици и е горда с тях.

"Прекрасно е, че можеш да предадеш българския занаят и да накараш хората да го заобичат. Аз съм изключително горда,че съм българка, а борбеността, упоритостта са качества присъщи на народа ни. Както казва един приятел - „Българин е начин на мислене, начин на действие, начин на живот", гордо споделя талантливата тъкачка.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители