Поход разкрива тайнствени, призрачни и диви места край Асеновград

2673
Поход разкрива тайнствени, призрачни и диви места край Асеновград
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова
Опознаване на дивите места в родния край, чрез еднодневен поход тази неделя, цели гражданска инициатива в Асеновград. Идеята е най-любознателните асеновградчани да достигнат до малко познати кътчета на Родопите. Походът „Дивото зове“ ще ги заведе в дефилето на река Голяма Сушица и ще ги преведе до високи върхове, откъдето се откриват спиращи дъха панорамни гледки.

Маршрутът на импровизирания поход стартира в 9:00 ч. на 21.10.18 г. от ЖП-гара Асеновград. В 09:15 ч. от „Брилянт“ могат да се включат други асеновградчани и гости на града, а в 09:25 ч. всички заедно тръгват от бензиностанцията на изхода на града, в посока Кърджали. Според програмата, в 10:00 ч. планинарите трябва да пристигнат в село Долнослав, в района на защитен природен обект „Вековни чинари“. Там участниците в похода ще научат не само за чинарите и защо са обявени за защитени, а ще опознаят и църквата, параклиса и аязмото. Точно в 10:30 ч. маршрутът продължава към „Лястовичи вир“, през „Самотното дърво“, местността „Тримогилици“ и „Кърхарман“ до атракционно селище „Дивия град“. По пътя асеновградчани и гости на града могат да се насладят на панорамни гледки към върховете „Драганица“ и „Драгойна“.

Над 150 ентусиасти на поход край Асенoвград

Рекордните над 150 ентусиасти се впуснаха в приключението от втория поход "Асеновградски върхове и пътеки". Въпреки дъждовното време пр...

В случай, че метеорологичните условия не позволяват преминаването по „черния път“, маршрутът ще бъде променен през асфалтовата пътна отсечка - до чашата на язовир „Сушица“. През местността „Гьолищата“ отново ще се достигне до входа на „Див град“. Тук отново ще бъде представена кратка информация за района, за частта от пътя, свързващ „Виа Милитарис” и „Виа Егнатия” и за местността, в която е открито Горнославското златно съкровище. На това място приключва приключението с автомобили и започва пешеходният преход. По план, в 11:00 ч. туристите ще тръгнат по пътеката към „Лястовичи вир“ и ще слязат в талвега на река Голяма Сушица, след което ще поемат в срещуположната посока на вира. Маршрутът стига до пещера и полуотвесен скат, а на разстояние около 700 метра пътешествениците ще се срещнат с малко водопадче, изникнало сред дивото.

Неусетно планинарите ще достигнат до тайнствени, призрачни и девствени места в каньона на реката и ще открият Орфеевото цвете. Около 13:00 ч. е планирано връщане към „Лястовичи вир“, обяд и почивка край водите му. Тръгването обратно към вкъщи ще е по преценка, посочват инициаторите, но се предвижда това да се случи около 16:00 ч. - 17:00 ч. За участие в похода не са необходими специални умения. Организаторите препоръчват наличние на добра екипировка с облекло и обувки за планина, както и да се носи вода, храна, фотоапарат и телефон със заредена батерия. Инициаторите на идеята - „Станимашка фотографчийница“, „Станимака наследство“ и Сдружение „Устремени“ - посочват, че мероприятието е с безплатен достъп, а маршрутът е подходящ дори за деца, които са над 7-годишна възраст.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители