Ресторантьори ще настояват за 9% ДДС в бранша

1960
Ресторантьори ще настояват за 9% ДДС в бранша
Снимка: Актуално
От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) ще настояват за намаляване на Данък добавена стойност (ДДС) за ресторантьорите на 9 процента, заяви пред журналисти председателят на асоциацията Атанас Димитров. Вчера той присъства на информационен семинар-дискусия, организиран от асоциацията в Стара Загора. В европейски държави, определили туризма за приоритетен отрасъл, данъкът е с по-ниски ставки. Спестените от ДДС средства ще се насочат за повишаване на възнагражденията и социално осигурителните прагове в туристическия бранш, което според него ще помогне за разрешаванета на задълбочаващия се проблем с кадрите в туризма.

Предвид очаквания спад на резервации от чужди туристи за предстоящия летен туристически сезон, Димитров смята, че Министерството на туризма трябва по-масирано да рекламира страната ни като туристическа дестинация. Той заяви, че браншът трябва да повиши качеството на услугите, за да може да върне българските туристи в нашите курорти.

Хотелиери назначават персонал още от март, за да избегна глада за кадри

Много от собствениците на сезонни хотели във Варна са назначили персонала си още през март, за да избегнат глада за кадри, който настав...

Вече са определени общинските служители, които ще проверяват договорите за озвучаване в туристическите и търговските обекти, съобщи вчера заместник-кметът по туризма на община Стара Загора. Според промените в Закона за авторските и сродните му права, влезли в сила от началото на годината, контролните функции за публично изпълнение на музика се поемат от кметовете на общини. От 2 до 10 хиляди лева са санкциите за търговските обекти, използващи нелегално музика. Събраните от глобите средства ще се делят между общинските бюджети и Национален фонд „Култура“.

Инспекторите ще проверяват заведенията имат ли договори с „Музикаутор“ и „Профон“, които управляват правата у нас. Двете организации вече са създали общ онлайн портал, на който за улеснение на ползвателите ще могат да се подават заявките за уреждане на авторските и сродните права при публично изпълнение на музика, разясни на присъстващите Момчил Даскалов от “Музикаутор”.

Министерството на туризма и общините ще споделят отговорности и задачи за категоризацията на туристическите обекти във връзка с въвеждането на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), разясни Мая Никовска, експерт в туристическото ведомство. Системата вече е стартирала в няколко общини, а от есента е задължителна за хотелиерите и ресторантьорите.

Подобни семинари, на които ще се обсъждат актуални за туристическия бранш теми ще се проведат в други областни градове на страната.

Стара Загора в националната маркетингова кампания на България в Русия

Стара Загора е част от българския щанд с площ от 100 кв. м на международната туристическа борса Интурмаркет 2019 в Москва. Щандът е отк...

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители