Русе отново е лятна столица на класическата музика

3175
Русе отново е лятна столица на класическата музика
Снимка: actualno.com/Юрий Илиев
Международната лятна академия "Алегра" (ISA Allegra) започва своето съществуване през 2014 г. в Русе и се развива динамично. През същата година Алегра стартира с 3 майсторски класа и 35 участници от 13 страни, а през 2018 г. Академията предложи 9 майсторски класа с 90 участници от 21 страни. Класовете са отворени за напреднали ученици, студенти и професионалисти и са запазената марка на Алегра. Тази година те са по виола, цигулка, чело, китара и камерна музика.

Очакват се близо 100 участници от цял свят, които да превърнат Малката Виена в лятна столица на класическата музика. Програмата на фестивала през 2019 г. започва на 14 юли с два мастеркласа на професорите Себастиан Хаман (цигулка) и Румен Цветков (виола) и продължава до 25 юли. Официалното откриване е на 15 юли, от 19.30 ч., в Доходното здание, с камерен концерт на Румен Цветков (виола) и Людмил Ангелов (пиано). Наситената програма на "Алегра 2019" предвижда девет концерта – рецитали, камерни концерти и един симфоничен концерт, с произведения от Бах, Шуман, Брамс, Шуберт, Прокофиев, Шостакович, Бородин…

Специалисти в академичен курс представиха на ученици културното наследство на Русе

Завършиха занятията в рамките на Професионално ателие „Културно наследство“ на Регионален исторически музей – Русе. Н...

С проекта OrchestrAMATA организаторите се обръщат тази година и към една нова публика: любителите-музиканти. Водачите на групи от трите най-добри швейцарски оркестъра –Тонхале Оркестър Цюрих, Филхармония Цюрих и Люцернски Симфоничен оркестър ще предложат на 21 юли заедно с над 40 любители-музиканти специален концерт за жителите и гостите на Русе. Приоритетна за концерта ще бъде Девета симфония от Антонин Дворжак. Премиерни ще бъдат камерните концерти, в които избрани участници от майсторските класове ще свирят пред публика заедно с преподавателите в академията.

 

 

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители