Югозападът с различни прояви за деня на хората с увреждания

666
Югозападът с различни прояви за деня на хората с увреждания
Снимка: община Благоевград
Днес по традиция се отбелязва деня на хората с увреждания. Целта на такъв ден е мотивацията на институциите да предприемат по-ефективни действия за достъпа на хората с увреждания до обществени пространства. 

В световен мащаб над 1 милиард души имат някаква форма на увреждания. Според данни на НСИ, половин милион българи получават помощ и подкрепа от държавата заради трайни увреждания, като 10 000 от тях са деца. 

Югозападът също отбеляза подобаващо деня. 

Първи в инициативата се включиха от община Разлог. Кметът на града инж. Красимир Герчев, зам.кметът по социални дейности инц. Венцислав Гърменов и д-р Емил Тончев - народен представител, посетиха дома за възрастни с физически увреждания "Св.Пантелеймон" в с. Долно Драглище. По традиция поздравителният концерт успя да развесели всички потребители и гости.

Домуващите пяха и танцуваха, като показаха силна воля и желание за живот. 

„Приемете моите пожелания за силна воля и добро здраве. Бъдете силни и непреклонни, така ще превъзмогнете трудностите. Човек идва на този свят за да изживее живота си достойно.“ – пише в поздравителния си адрес г-жа Лиляна Боянова – кмет на с. Долно Драглище.

В Петрич днес бе обявено, че общината работи с три проекта с "Бюро по труда". Предвижда се да бъдат назначени 18 лица с увреждания на възраст до 29 години за период от 2 години. Одобрените кандидати ще бъдат назначени на следните длъжности: технически сътрудници; чистач хигиенист; работник озеленяване и общи работници. По друга програма, ще бъдат назначени още 9 души с увреждания. 

В Благоевград пък се организира шествие на потребителите на социални услуги в общината. Шествието започна от ул. "Т. Александров", при Съдебната палата, и продължи до МОЛ "Ларго". Те пуснаха 60 балона - бели, зелени и червени във въздуха над търговския център. По време на инициативата потребителите и хората, работещи в социалните услуги раздаваха флаери на гражданите, с послания, които да напомнят за хората в неравностойно положение. 

Зам.-кметът на Благоевград Христина Шопова пък се срещна с хората от уязвими групи. Ето какво сподели тя: 

„Пожелавам Ви да сте винаги така усмихнати здрави, щастливи. Поздравявам всички хора, които работят и се грижат за Вас,защото го правят с голямо сърце и желание. Наистина сме им длъжници, трябва и ние да се грижим повече за тях. Ние сме да ви създаваме условия и да се грижим за вас. Със сигурност има още какво да направим, но се стараем, колкото можем. Бъдете здрави и щастливи! Пожелавам Ви весели коледни празници!"

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители