13 нарушения в изборния ден, за които да внимаваме

1425
13 нарушения в изборния ден, за които да внимаваме
Снимка: iStock/Guliver

"На 26 март имаме възможност да направим своя избор за бъдещия парламент на Република България. Всеки от Вас може да даде своя принос за провеждането на свободни, честни и демократични избори. От Вас зависи да се противопоставяте на нередностите и да сигнализирате за нарушенията в изборния процес", пишат от Асоциация "Прозрачност без граници" в писмо, изпратено до редакционната поща на Actualno.com. От неправителствената организация посочват 13 нарушения, за които да внимаваме, в деня на вота.

* Когато отидете да гласувате в избирателната секция, внимавайте дали членовете на секционната избирателна комисия:

- Проверяват внимателно дали присъствате в съответния избирателен списък и едва след това подават бюлетината.

- Осигуряват възможност да гласувате необезпокоявано, при запазване тайната на вота (например, никой не присъства на по-малко от 3 метра от тъмната стаичка, няма пряка видимост към тъмната стаичка, няма външни лица в секцията).

- Боравят правилно с бюлетините: откъсват пред вас бюлетината от кочана, поставят първи печат върху нея, след гласуването сверяват дали контролният номер в долния ъгъл съвпада с номер от кочана, поставят втори печат и откъсват пред Вас поредния контролен номер (без да разкриват тайната на вота и да проверяват как сте гласували).

- Вписват в съответния избирателен списък данните Ви по лична карта и Ви канят да поставите подпис, след като сте гласували.

* За всяко нарушение на секционната избирателна комисия или на представители на партиите можете да се оплачете пред Районната избирателна комисия. РИК е длъжна да вземе решение незабавно и да го публикува на сайта си, заедно с постъпилия сигнал.

1. Не е допустимо в изборните помещения да присъстват кандидатите за народни представители, представители на местни власти и хора без обозначен статут. В изборните помещения могат да присъстват само: членовете на секционните комисии; избирателите; застъпниците; наблюдателите; журналисти (докато правят репортаж за протичането на изборния процес). Членовете на СИК, застъпниците и наблюдателите задължително носят обозначителни знаци.

* При съмнение за престъпления, като купуване на гласове, осъществяване на контрол и натиск върху избирателите, когато забележите:

2. Присъствие на лица без обозначителни знаци, застъпници или представители на партии, които проследяват как гласуват избирателите;

AFP: България може да завие към Русия, ако социалистите спечелят изборите

Предстоящите парламентарни избори в България увеличават перспективата за най-бедната страна в Европейския съюз да завие още повече към ...

3. Организирано безплатно извозване с автобуси, леки автомобили, съпровождане на избиратели и групово гласуване;

4. Оказване на натиск върху избирателите да гласуват по определен начин;

5. Възпрепятстване на избирателите да гласуват;

6. Събиране на лични карти и изготвяне на списъци с лични данни на избиратели;

7. Даване на указания на избирателите за кого да гласуват;

Българите зад граница ще гласуват в 371 секции в 70 държави

Към утрешния ден вече ще е ясен окончателният брой на секциите у нас. В чужбина те са 371 в 70 държави. Най-много секции има разкрити ...

8. Разпитване на избирателите за начина, по който възнамеряват да гласуват;

9. Разкриване тайната на вота;

10. Отправяне на заплахи за физическа саморазправа и оказване на тормоз върху избирателите;

11. Раздаване на пари;

12. Опрощаване на дългове;

"Прозрачност без граници" ще наблюдава изборния процес с повече от 100 наблюдатели в цялата страна

В отговор на обществените очаквания за независим граждански мониторинг, от Асоциация „Прозрачност без граници” информират, ...

13. Раздаване на хранителни продукти, дърва за огрев и други материални облаги;

обръщайте се своевременно към служителите на МВР. Те са длъжни да реагират незабавно, да проверят сигнала и да прекратят незаконни действия. На вратата на изборното помещение са посочени телефони на местно поделение на МВР. МВР поддържа и централизирана линия за сигнали за изборни нарушения: 02/ 982 2232, факс 02/982 56 46 и e-mail: izbor@mvr.bg.

* За всички случаи на забелязани нарушения и нередности в изборния ден, сигнализирайте компетентните органи – МВР, районна прокуратура или РИК/ЦИК.

* Можете да подадете сигнал и до Асоциация „Прозрачност без граници“ на безплатен телефон – 0800 11 224. Нашият екип може да Ви даде съвет как да защитите своите права.

На сайта www.samizbiram.bg можете да намерите пълна информация за възможните нарушения и престъпления против избирателните права на гражданите и към кои институции да се обръщате ако забележите такива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com