20 000 или 6000 са били на митинга за 1 май?

34906
20 000 или 6000 са били на митинга за 1 май?
Снимка: БГНЕС

БСП проведе традиционния си първомайски митинг, на който бяха отправени и послания във връзка с евроизборите. В столицата се състоя и шествие на националисти, също по повод 1 май.

От БСП обявиха, че близо 20 000 техни привърженици от цялата страна са дошли за първомайския митинг-шествие. Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов обаче, на митинга е имало около 6000 души.

1 май и трудът са изключително важни за човешкото достойнство, смята Станишев

1 май е празникът на хората, на труда по целия свят. Днес в цяла Европа хора излизат по улиците за да кажат, че първи май и трудът са и...

От сутринта привърженици на левицата пристигнаха с автобуси в София за участие в първомайския митинг на БСП. Автобусите от провинцията бяха паркирани на площада пред храм-паметника "Свети Александър Невски", като минути преди 11.00 часа бяха пристигнали 89 автобуса и седем малки бусчета. Според надписите по прозорците на някои от тях, те са от различни градове - Плевен, Лом, Хисаря, Пловдив, Банско, Сливен, Димитровград, Враца и други. Пристигнаха и представители на софийските организации.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира митинга на левицата с думите: "На Станишев му треперят мартинките. 6000 души има на митинга, а се моли вестниците да напишат 16 - 17 хил. Моли им се. На хората от сигурността им се обажда, че са 6000, да кажели, че били поне 17 хиляди. Измислени герои".

В словото си пред симпатизантите на левицата, лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев заяви: "Десет години ЕНП, консерваторите, десните доминират и налагат своите политики - те се оказаха погрешни и порочни. Тяхната политика беше катастрофа в България". Видяхме резултатите от социалния геноцид на Дянков. Тяхната политика е катастрофа и за Европа - 26 милиона са безработните в Европейския съюз. Най-богатият съюз, с толкова много бедни. Политиката на десните се свеждаше само до една дума - орязване. Орязване на социални права, на доходи, на пари за образование и здравеопазване, каза Сергей Станишев.

Почти година работим, много неща не сме направили. В резултат на тази ежедневна работа, нещата започват да се променят. Вече го няма страхът, който душеше и бизнес, и хора, и медии, всички. Вече има предсказуема държава. Изправихме се срещу интереси на монополи и едрия капитал. Това работи за хората и ще продължим да го правим, каза Сергей Станишев. В социалната сфера има какво още да се направи, но от първия си ден правителството реализира пакет от социални мерки. Не всичко е свършено, но е важно, че се мисли за хората. В политиката на десните, обикновените хора ги няма, не ги вълнува бедността на пенсионера, не ги вълнува, че много хора имат затруднения да пращат децата си на училище. Правителството прави всичко възможно да промени тази реалност, която социалистите не приемаме, каза Станишев.

Искаме да спечелим победа, която е жизнено важна за правителството на Пламен Орешарски и за Европа, каза Станишев.

Проблеми с движението заради митинг-шествието на БСП

Във връзка с митинг-шествието на БСП, бе преустановено движението и в двете посоки по бул. "Цариградско шосе", бул. "Васил Левски" и бу...

На митинга присъстваха председателят на НС Михаил Миков, министри, народни представители от ПГ на КБ, кандидати за евродепутати от листата на Коалиция за България.

Сегашната опозиция ГЕРБ на два пъти се отказват от властта. Веднъж избягаха, втори път върнаха мандата. Защото те знаят какво оставиха - една съсипана икономика, една енергетика в колапс, един пазар на труда пред срив. Това каза Драгомир Стойнев, министър на икономиката, енергетиката и туризма, на митинга на БСП по повод 1 май. Всички тези, които работят в тази държава, нека да знаят, че България вече не е разграден двор, че трябва да се спазва законът, да се уважават българските институции и който не го прави, ще си носи последствията.

Опозицията с лекота предава националните ни интереси, ходят в Брюксел и се борят срещу всеки голям проект. Това, което правят, няма да се случи, каза Драгомир Стойнев.

Шествие на Национална съпротива се проведе в столицата по случай 1 май. Шествието премина с лозунги „Кръв и чест”, „Спортувай! Брани родината!” и скандирания „Българийо, събуди се”, „Всички комунисти на съд! България поема по национален път!” и „Червени боклуци”. Участниците преминаха по бул. „Витоша”, покрай Президентството, покрай Софийски университет и Народна библиотека. Проявата премина със засилена полицейска охрана.

Димитър Николов, зам.-председател на Българска национално-радикална партия, заяви пред присъстващите: „Този ден не е на комунистите, както искаха да ни го представят десетилетия, той е ден на различните съсловия, не класи, а съсловия като военни, лекари и друга интелигенция, работници, които трябва да работят обединени за просперитета на своето отечество”.

Националният химн стартира митингът на БСП по случай Първи май

С химна на България започна първомайският митинг на социалистите на площад "Народно събрание" в столицата, предаде БГНЕС. Стотици са с...

Димитър Николов добави, че митингът на Национална съпротива "България" се провежда, за да се покаже, че „не само комунисти и либералстващи могат да се шляят по улиците на София”.

Според участниците в него - България в момента е на едно от последните места по БВП, като заедно с Албания, сме едни от най-бедните държави в Европа. В момента, цялата ни икономика е в ръцете на чужденци. 45% от работещото население в България, само след 6 години ще бъдат чужденци, според една скорошна статистика, те, все пак ще трябва да изкарат и пари, за да могат да издържат пенсионната система. Тези хора, които днес видяхме – 10 хиляди човека, които са отишли да подкрепят БСП, трябва да знаят, че само след 6 години няма да има кой да им плаща пенсиите, защото техните господари я докараха до там, но тук вина имаме и ние, националистите, защото не проявихме по-рано претенции да спасим човечеството и да започнем една борба срещу статуквото, което ни унищожава, заявиха националистите.

В края си шествието на Национална съпротива "България" се срещна с разотиващите се от митинга на БСП пред Софийски университет. Чуха се скандирания „Червени боклуци” от страна на националистите и отговори - „Обичаме ви”, от страна на възрастни хора, поддръжници на БСП. До сблъсъци не се стигна. В националистическото шествие се включиха около 50 души, на възраст между 25 и 45 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество