2021 година в цитати - от толкова размисъл дори не разбрахме какво (не)стана

8805
2021 година в цитати - от толкова размисъл дори не разбрахме какво (не)стана
Снимка: Thinkstock/ Guliver

 

През 2021 година ни се наложи да направим много повече от 2021 избора. Чудите се дали са чак толкова много ли? Сигурно са и повече, повярвайте ни.

В годината, в която всички си мислим, че сме се разхождали прекалено много пъти до урните, за да гласуваме, то нека ви припомним, че в редица населени места, като Благоевград, дори избираха и кмет. На два тура. 

В този материал пък направихме поредната част от традиционните годишни обзори на Actualno.com, а с това и поредния за тази година избор относно това кои са 20-те най-добри цитати през 2021 година. Повечето от тях, изглежда, са пророчески, други - откровено нелепи, а трети - прогнози, които аха-аха да се сбъднат. 

Политиката, оказва се, е игра за напреднали. А журналистиката - за непреклонни. Поне това показаха изявите на колегата ни Виктор Николаев, който е един от най-активните и често споменавани в рубриката ни с цитати. Още в началото на годината той подсказа на Веселин Марешки, че заради неговата предизборна глупост избирателите му да вземат по 5000 лева на всяко обещание, което той не е изпълнил, то хората ще предпочетат Марешки да ги излъже. Уви, варненският бизнесмен така и не го послуша и политическият му път бързо приключи, а сега вече спокойно може да се гмурка в басейните на 'воля'. 

Освен в басейни и къщи, част от политиците често се снимаха и от автомобилите си, по-конкретно от една джипка. За няколко месеца тя се превърна в олицетворение на цялата ни държава, а част от пътниците в нея дори не знаеха как и защо са попаднали там, съдейки по изказването на Деница Сачева. Социалният министър на Бойко Борисов бе една от многото, които гордо бяха показвани, наред и с тогавашния шеф на "Пирогов" проф. Асен Балтов и здравният министър проф. Костадин Ангелов. Съдбата обаче си знае работата и сега и тримата безрезервно търкат скамейките на Народното събрание.

Друг образ, който е еманация на културното и политическото ни развитие, за пореден се оказа Любен Дилов - син. "Ако колегите от БСП можеха да управляват, щяха да управляват", каза кандидатът за депутат от ГЕРБ-СДС в навечерието на редовните парламентарни избори през април. Какво ви казахме за пророческите изказвания и прогнози...

Витиеватите включвания далеч не приключват тук. Един от хората, които изминаха пътя от "осанна" до "разпни го", беше бившият шеф на центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. И през тази година той остави след себе си редица знаменателни реплики, като например равносметката, че "от зор съм натрупал имунни клетки".

Човечеството е оцеляло, защото се е смяло, гласи мъдростта. Това обаче категорично не се отнася за пиперливият политик Тошко Йорданов, който пишеше сценарии допреди година, а сега за едва няколко месеца стана част от виновните за политическата криза в страната. Каквото и да кажем за него, ще е малко, а доказателство за това е карикатуристът Валдес Радев, който често включваше представителите на ИТН в своите колажи. Именно той зададе и въпроса "Ако кажа 8/7-ми вместо 7/8-ми, дали да почна да се оглеждам за Хан Крум наоколо", след като тогава Йорданов отправи неадекватна критика към колегата ни от NOVA Благой Цицелков, който неволно беше  обявил как "Има такъв народ" ще приеме подкрепа от ГЕРБ и ДПС за съставяне на ново правителство.

Както ни е тръгнало на поговорки и вицове, то съвсем логично в поредицата включваме и следващият оратор, който спокойно може да попадне и в още куп обзори - адв. Николай Хаджигенов. Славата му на политик загасна по-бързо и от олимпийския огън по време на игрите в Токио през лятото, но това не пречи да си спомним с усмивка за култовите му изказвания като призива "да върнем гордостта на Кърджали в специфичното производство на поцинковани изделия, където му е мястото"

Оказа се верен и лапсуса на Мая Манолова от парламентарната трибуна, която в своя декларация от името на групата каза: "Ние, от "Изправи се, БГ! Ние идвахме..."

Споменавайки Манолова и Хаджигенов, няма как да пропуснем и още един от образите на ИСМВ/ИБГНИ/ИБНИ/ИСБГНИ...абе, на коалицията им - Арман Бабикян. По негов адрес беше изречена култовата фраза: "Не може да си возил на джипката Камерън и Орбан, да си ученик на Меркел и да седнеш с Бабикян в един парламент, и да слушаш лудостите на Мая Манолова". Това заяви кандидат-депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков, докато коментираше решението на тогавашния премиер Бойко Борисов да се откаже от депутатското място в 45-тия парламент.

Още на първите избори за тази година някак се усещаше, че след тях всичко тепърва щеше да започне. Именно за това нашият личен фаворит за цитат на тази година няма как да не е изводът, че "денят за размисъл по традиция в България е денят след изборите", който отново принадлежи на Виктор Николаев. Пророчествата в този материал, очевидно, не спират.

Впрочем, къде сте в момента? Ако сте си вкъщи, то обезателно си пригответе супичка, чайче и витамини. Не гарантират дълголетие или адекватно лечение срещу коронавирус, но пък ще са подходящи за цитатите на доц. Атанас Мангъров, който посред лятото обяви, че никога не се бил натискал да става политик

За сметка на Мангъров, то други пък доста се натискаха да останат не само политици, но и политици на власт. След близо 12 години начело на страната Бойко Борисов приключи с властта трудно, но и доста забележително. Аферата с Мата Хари и чекмеджетата с пари и кюлчета принудиха бившият премиер да си признае откровено: "Аз кюлче съм пипал само веднъж през живота си - в трезора на БНБ. Пак ще се прекръстя, защото съм много набожен човек".

Разбира се, че с времето обувките се износват, но това определено не важи за цветущия език на Борисов. Той изрази увереност по адрес на своя съименник, но и върл противник - Бойко Рашков, че "няма да го изберат за домоуправител във входа, където живее"

Може и да ви се струва много далеч във времето, но точно това лято ГЕРБ и лично Борисов бяха във вихъра си. Може би не изцяло в чисто политически план, имайки предвид, че загубиха вторите избори за тази година през юли. Това не им попречи да дават извънредни брифинги почти през ден, а живите излъчвания от джипката бяха станали ежедневие. "Мутрите си направиха партии и сега викат "мутри вън", заяви по адрес на триото Манолова-Хаджигенов-Бабикян и компания Борисов тогава, а няколко дни по-късно стигна и до умозаключението, че всъщност ези хора зорлем ме държат да управлявам".

Нека се върнем обаче на пандемичните емоции. Видно е, че покрай целия смут, инфодемия и кризисно положение всеки има нужда и от малко разтоварване, особено ако то идва от лица, които са със спорно мислене. Или нека го наречем по-скоро нелогично. "Никога не съм бил антиваксър, хубаво е, че има ваксини". Според вас на кого би принадлежало подобно изказване? Обзалагам се, че ще познаете тогава, когато тате ми купи колело.

Каквото повикало, такова се обадило. Само по този начин можем да коментираме кратката размяна на реплики между депутата от ГЕРБ Тома Биков и вътрешният министър, тогава още служебен, Бойко Рашков. "За мутренските 90-те години съжалявам само за едно нещо - че не се справихме с вашия лидер. Но има време, само ми дайте възможност", заяви Рашков от парламентарната трибуна в реплика към Биков, който го бе нападнал с думите, че е бил началник на Националната следствена служба по време на мутренските времена и не се е справил с мутрите.

Нека сега отново опитаме да разберем колко сме паметливи. Представете си, че в момента премиерът на страната не носи името Кирил Петков, а... Николай Василев. Или Пламен Николов. Поспрете да мислите за няколко секунди. Е, да, това беше тази година. За добро или лошо, това определено остават само спомени, към които не е много добре да се връщаме, но пък ще запомним репликата именно на Василев, който обяви, че бил "единственият в България, който е уволнявал Делян Пеевски".

Този брифинг ни показа, че когато си мислиш как не може да стане по-зле, то винаги отнякъде може да се появи Тошко Йорданов. 

На всяка манджа - мерудия. Определено усещаме поговорките и пословиците като своя силна страна, но пък кажете ни по-логично описание на репликата на водещият Виктор Николаев, който в средата на лятото и в унисон с преговорите за съставянето на кабинет около ИТН обясни: "То ще излезе, че Бойко Борисов се оправя, а всички, които са негова алтернатива, не могат".

Сякаш като поредно доказателство в подкрепа на казаното се появи и драмата със заседналия кораб "Вера Су". Целият инцидент в Черноморието ни научи на доста поуки и показа доста слабости. Това позволи на едно от новите лица на ГЕРБ Радомир Чолаков да обобщи: "Управлението на България е тежък физически труд.Ако трябва Бойко Борисов лично щеше да изтегли заседналия кораб Вера Су.", което вместо да се превърне в мъдра мисъл май по-скоро прозвуча като поредното меме по темата.

Въртим се, сучим се и пак на тези пусти кюлчета и снимки от спалнята на експремиера стигнахме. Оказа се, че след като цяла година отричаше истинността им и казваше, че са постановка, то в навечерието на третите за годината избори изведнъж обяви как си търсел някакъв стар телефон. "Ще му дойде и на това времето. Но за да мога да кажа и да се приключи с това трябва да открия телефона. Аз никога не говоря, когато не съм наясно с нещо. Защо пуснаха снимките? За да скрият машините, за да скрият всичките тея работи. За това ги пускат и това е на Радев воайорството. Един президент да дига дрончето си, да си играе с дрона и да ми снима спалнята, и да надзърта. Когато си намеря телефона, ще ви кажа."

Едни си търсят телефона, други пък без да искат си намериха... белята. На новото управляващо мнозинство му се наложи да преглътне голяма подигравка от страна на бившите управляващи, които ги плъзнаха като по динена кора с предложението за мораториума върху цените на тока, парното и водата. В екстаза и вълнението си лидерът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов ще остане в историята с репликата си: "Искам да благодаря на г-жа Деси Атанасова и на цялата парламентарна група на ГЕРБ-СДС, радвам се, че опозицията разсъждава отговорно и че мисли за българските граждани"

Няма по-добър начин от това да завършим този наполовина циничен и наполовина смешно-тъжен материал с една цинична препратка към коледните трапези. Припомняме си репликата на културният антрополог Харалан Александров, който в типичния си стил заяви: „Младите политици са като малките прасенца, които скоро ще квикнат за последен път и ще се превърнат в коледни гозби. Дайте да им дадем шанс да се поугоят, преди да ги заколим. Те ще се угоят сами, това е гарантирано“.

Така изглеждаше 2021 година в има-няма 20 от най-добрите и четени от вас цитати в рубриката ни. Част от тях определено ни препращат към време, което ни се струва сякаш отдавна отминало. Други пък предизвикват успокоение, а трети - притеснение.

И поздравления за тези от вас, които всъщност видяха, че броят на цитатите е 21 - вие сте част от паметливия суверен. На всички останали - честита Нова година!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com