31 мерки: Какво предвижда новият план за пътна безопасност?

7599
31 мерки: Какво предвижда новият план за пътна безопасност?
Снимка: БГНЕС

Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ публикува новия план за действие за периода 2024-2026 г. Той е в процес на одобрение, като в него са заложени мерки за изпълнение на националната стратегия за безопасност на движение по пътищата.

В документа са разписани задачите, които институциите трябва да изпълнят през следващите три години с цел повишаване нивото на безопасност. В разработването на плана са участвали всички заинтересовани институции на централно, областно и общинско ниво.

Още: Какви правила трябва да се въведат за младите шофьори според експертите

Повече пари за безопасност на пътя

Планът, съдържащ общо 31 мерки, предвижда повече целеви средства за пътна безопасност, които да бъдат инвестирани в обезопасяване на пътища, подобряване състоянието на пътните настилки, пътните знаци и маркировката, поставяне на мантинели, отводняване, привеждане в съответствие на пешеходните пътеки.

Една от мерките, насочена към младите водачи, е до 2026 г. да бъдат изградени полигони за обучение и придобиване практически умения в контролирана среда за реакция при различни ситуации на пътя.

Още: Скоро: Без мощни коли и шофиране по тъмно за млади шофьори

Нов Закон за движение по пътищата

Заложено е изготвяне на проект за нов Закон за движение по пътищата. Целта е подобряване на обществените отношения в областта на пътната безопасност. Поставен е срок до 2024 г.

Предвидено е и транспониране в националното законодателство на европейското право в областта на безопасността на движение по пътищата. Срокът е до 2025 г.

Снимка: БГНЕС

Дигитализация

В документа се предлага разработване и приемане на секторна стратегия за електронно управление на политиката по пътна безопасност. Там водеща роля трябва да играят Министерството на електронното управление и самата ДАБДП. Ще се разработва и секторна стратегия в здравеопазването, като задачата е на ДАБДП и здравното министерство – със срок 2024 г.

Предвижда се и дигитализация на данните за състоянието на пътната инфраструктура, както и създаване на механизъм за периодично отразяване на промените. Тук 1 млн. лв. ще дойдат от Плана за възстановяване, а още толкова – от държавния бюджет.

Още: Нова система ще предпазва пешеходците в тъмното

Предвидено е и въвеждане на дигитален двустранен констативен протокол за ПТП, както и предупреждение на населението при настъпило ПТП и възникнала усложнена пътнотранспортна обстановка чрез системата „BG-Alert”. Бюджетът ще е 500 хиляди лева, дадени от държавата.

Планът цели и подобряване на точността на данните за настъпилите пътнотранспортни произшествия. Това трябва да стане със синхронизиране на данните за километрирането по пътища и интензивността на движението. МВР, Агенция „Пътна инфраструктура“ и общините ще правят доклади.

Пътна безопасност в училище

Безопасността на движението по пътищата ще трябва да влезе по-сериозно в учебните програми, става ясно от плана.

Предвидено е оптимизирано обучение на деца и ученици чрез специални площадки, дидактически материали и различни дейности. Тук бюджетът е 3,3 милиона лева.

Предвидено е и повишаване на осведомеността на гражданите за задълженията и отговорността като участници в движението по пътищата - чрез отбелязване на 29 юни, Ден на безопасността на движението по пътищата.

Още: България е трета по смъртност на пътя в Европа през 2022 г.

Ролята на общините и АПИ

Два милиарда и половина лева ще се отпуснат за финансова подкрепа на програмен принцип за общините за развитие на щадяща пътна инфраструктура. По три оперативни програми се цели отчитане на пътната безопасност в инвестициите по програмите, финансирани със средства от ЕС.

Предвидено е изграждане на комплексни и буферни паркинги, както и реорганизация на деъността на АПИ с цел оптимизиране на управлението на пътната инфраструктура. АПИ ще има задачата да изгради и интелигентни транспортни системи по програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027.

Друг интересен елемент е заложена промяна в изискванията за регистрация на употребявани автомобили и въвеждане на държавна програма за бракуване за подмяна на старите коли. Трябва да се подобри и регламентацията на превоза на опасни товари.

До 28 септември членовете на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението могат да дадат коментарите и предложенията си по заложените мерки. В началото на октомври предстои документът да бъде приет от комисията и внесен за одобрение в Министерския съвет.

Още: Петте най-важни нови технологии, които правят автомобила по-безопасен

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com