80% от бежанските центрове са празни

1086
80% от бежанските центрове са празни
Снимка: БГНЕС

Мигрантският натиск през България в момента е слаб, а бежанските центрове пустеят, отчетоха управляващи и държавни институции на конференция в София.

Евродепутати: Да се ограничат еврофондовете на страни, отказващи бежанци

На страните от ЕС, които отказват да приемат кандидати за убежище, трябва да бъде ограничен достъпът до фондовете на ЕС, казват евродеп...

Едва 20 на сто от капацитета на центровете, който е 5130 легла, е бил зает към края на септември, съобщи зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Даниел Инджиев. През август в трите центъра имаше 1513 човека (29% от леглата).

3007 чужденци са поискали закрила от началото на годината, докато само през октомври 2015 г. същото са направили над 3400 души, пресметна още Инджиев. "Моментната ситуация е относително спокойна и миграционните потоци към страната са в рамките на нормалното и очакваното", коментира той.

130 деца на бежанци вече учат в българските училища. България е успяла да върне в държавите по произход над 1000 мигранти, които не са имали право на убежище в ЕС. В почти всички случаи това е станало със съгласието на чужденеца, поясни зам.-шефът на ДАБ. Според него бройката е висока и се дължи на добрата работа на хората от агенция в мигрантските центрове. Той каза още, че от 2013 г. числеността на агенцията се е увеличила от 150 до 403 човека, тъй като и капацитетът на центровете нараснал над три пъти.

На границата с Турция са задържани по-малко от 5900 чужденци от началото на годината при опит да влязат незаконно в страната, съобщи шефът на "Гранична полиция" Стоян Иванов. През м.г. случаите са били около 40 000, през 2015 г. - 98 000, а през 2014 г. - 38 000. Иванов допълни, че на южната ни граница постоянно работят 120-140 служители на служба "Фронтекс", а на сръбската - 50, пише Сега.

Над осем хиляди деца са станали жертва на военни конфликти през 2016 г.

Над осем хиляди деца са загинали или пострадали в резултат на въоръжени конфликти през 2016-та година, предава ТАСС. Това съобщи официа...

От здравното министерство поискаха по-строг медицински контрол и по-обстойни профилактични прегледи на влизащите в страната, както и по-добра подготовка на преглеждащите лекари. Сред мигрантите са открити заболявания, които "нито сме чували, нито сме виждали в България", заявиха от министерството. Според негов представител медицинският контрол е на "ниско ниво". От ДАБ отговориха, че "голяма част от влизащите в страната мигранти се преглеждат още при задържането им от "Гранична полиция" и по-късно в центровете". "Мисля, че за разлика от преди в момента ситуацията е изключително добре контролирана", заяви Инджиев.

Управляващите да помислят за законодателни промени, свързани с непридружените деца, които търсят закрила, поиска Петя Караянева от Върховния комисариат за бежанците на ООН. Тя допълни, че очаква най-накрая да се намери решение на проблема с малолетните и непълнолетните и те да се настаняват не в центровете на МВР, а "на по-подходящи места".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com