Ангелкова: Трябва да регламентираме къмпингуването като в Гърция, Италия и Малта

1090
Ангелкова: Трябва да регламентираме къмпингуването като в Гърция, Италия и Малта
Снимка: БГНЕС

Трябва да има макар и минимална регулация, която да следи къмпингуването да се случва по правилата, така както е в Гърция, Италия, Малта. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на „Пловдивски икономичен форум“.

„Изключително важно е да се регламентира къмпингуването. Много обичат да го практикуват. Това е вид туризъм, който има своето бъдеще и е редно да бъдат създадени условия, за да се случва. Подкрепям развитието на всеки един вид туризъм, включително и къмпингуването“, коментира министърът на туризма.

Отново арестуваха българи за къмпингуване в Гърция

Ситония и Касандра несъмнено са най-красивите плажове на Халкидики. Проверките на полицията за незаконно свободно къмпингуване са посто...

По думите й трябва да се постараем заедно да намерим правилата, които да не пречат на къмпингуващите и на другите туристи. Тя обърна внимание, че туризмът трябва да бъде съобразен с екологичните стандарти и спазването на всички правни норми.

„Друг особен приоритет, по който работим в кабинета, е свързан с намаляването на административната тежест и въвеждането в много голяма степен на електронните услуги. Това, което направихме с промените в Закона за туризма от миналия месец, е да облекчим с 19 документа, които вече не изискваме, отделните регистрационни режими по Закона за туризма. Всеки един потенциал, който страната има за развитието на туризъм следва да се използва“, допълни тя, цитирана от Фокус.

„Това, което в момента разработваме е специален QR код, по който всеки един потребител да може, ако разполага със смарт телефон да получава повече информация без да има необходимост да влизат в досег с администрацията. От друга страна до края на годината сме си поставили за цел да въведем електронно категоризиране и картотекиране на отделните режими и услуги, които предлагаме по Закона за туризма, така че максимално да облекчим бизнеса. Макар и с малки стъпки сме в правилната посока“, каза още министър Ангелкова.

Разработването на общи културни маршрути с държавите от региона на Балканите е важна стъпка, допълни още тя. Ангелкова заяви, че заедно с Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), визирайки ясно приоритетите за сближаване и развитие на Черноморския басейн и Дунавския регион е стартирало разработването на общи културни маршрути, които да започнат с фокус паметниците под егидата на ЮНЕСКО, за да може заедно като регион да промотираме това, което предлагаме към далечните пазари.

Затвор и глоба при свободно къмпингуване в Гърция

Свободното къмпингуване в Гърция е забранено, предупреждават от Министерство на външните работи. Съгласно местните закони къмпингуване...

„Вярвам, че това е една много успешна първа стъпка. От нас зависи да навлезем и на по-експертно и техническо ниво като включим и представители на местната власт и на бизнеса, за да можем да се представим максимално добре пред далечните пазари“, коментира министърът на туризма.

„Срещнахме подкрепата на колегите от Гърция, Турция, Румъния, Македония, Хърватска, Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора. Всички държави от региона на Балканите се включиха с много голям ентусиазъм. Сформирали сме работните групи на експертно ниво, за да можем да идентифицираме тези обекти, които бихме искали да представим на далечните пазари“, каза още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Прогноза за времето - 23 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 22 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com