X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Асоциацията на езиковите центрове в България: Да обучаваме децата в кафенетата ли?

1454
Асоциацията на езиковите центрове в България: Да обучаваме децата в кафенетата ли?
Снимка: интернет
Асоциацията на езиковите центрове в България настоява за спешно тълкуване на обявените от Министерство на здравеопазването антивирусни мерки. От Асоциацията изпратиха писмо на здравния министър Костадин Ангелов. Ето пълния му текст:

 

Уважаеми г-н Министър,

Ние, долуподписаните езикови и изпитни центрове и школи, и други образователни институции извън сферата на училищното, предучилищното и професионалното образование, изразяваме категоричното си несъгласие с последната заповед на Министъра на здравеопазването от 27.10.2020 г., с която се забраняват „присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица.“ Бихме искали да заявим категорично, че досега сме спазвали стриктно всички предписания и противоепидемични мерки на Министерство на здравеопазването – в класните ни стаи децата са по едно на чин, на отстояние от 1,5 м, през определен период се извършва дезинфекция на стаи и коридори, влизането и излизането в класните стаи става без децата да се засичат и т.н. При непрекъснатите, десетки проверки от страна на РЗИ, винаги досега сме били изрядни на 100%, като дори сме получавали похвали от тях.

В отговор на изразеното притеснение от Министъра на здравеопазването в сутрешния блок на БНТ, че в езиковите центрове има смесване на деца от различни училища и класове, което представлява потенциална опасност за разнасяне на вируса към държавните училища, искаме още веднъж да подчертаем – разписаните от РЗИ мерки, които спазваме стриктно в нашите класни стаи, осигуряват липсата на условия за предаване на вируса. В допълнение, в частните езикови центрове няма събиране на деца в междучасията, каквото е обичайно за държавните училища.

Здравният министър: Новите мерки остават поне 2 седмици, директорът на РЗИ си тръгна не заради Борисов

Не бих казал, че мерките са закъснели. Новите мерки са в резултат на вслушване на мнението на всички професионалисти – те са пред...

Искаме да разберем каква е логиката да се затварят частни образователни институции, носещи огромна принадена стойност ( да признаваме, че е духовна стойност, не се измерва с килограми, литри, километри или парични знаци) за цялата българска нация и държава, а да се оставят отворени вратички за:

Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

Културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) могат да се организират и провеждат при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет на закрито.

Международен турнир по тенис Sofia Open 2020, като настаняването на зрителите е най-малко през две седалки, при спазване на физическа дистанция от 1,5 метра и задължително носене на защитни маски за лице.

Всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на тези по т. 8) осигуряват физическа дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси, като не се допускат повече от 6 човека на една маса.

Гимназии и университети минават на онлайн обучение, затварят нощни клубове и дискотеки

Преустановяват се присъствените учебни занятия за учениците от гимназиален етап на образование в цялата страна. Това става ясно от нова...

Оставаме с усещането, че от началото на кризата с Ковид 19 има някакво специално отношение към неформалното образование или най-малкото неглижиране на проблемите ни, които не са по-различни от тези на туристическия сектор, например или ресторантьорския бизнес. Не бяхме включени в нито една от мерките за финансова и друга помощ, нещо повече, в заповедта на министъра на здравеопазването от 31.08.2020 г. ни бяха наложени рестрикции по отношение на присъственото обучение, които можем спокойно да определим като дискриминационни с оглед позволеното присъствено обучение в държавните и общински училища. По този повод от Асоциацията на езиковите центрове в България изпратихме писмо до Министър на здравеопазването с молба за разговор и за промяна на заповедта по отношение на езиковите центрове, както и за подпомагане на неформалното образование, което е част от българския бизнес. Отговор нямаме и досега. Нашата работа, от която, между другото, си изкарват хляба хиляди български учители, се оценява всяка година – и то напълно обективно – от най-престижните образователни институции в Европа и света. А оценката, всъщност, са хилядите възпитаници на езикови центрове в България, приемани всяка година да следват в Кеймбридж, Оксфорд, Станфорд, Харвард и десетки други топ университети в света. Приети там благодарение на изключителното ниво на знания, показано на изпитите за сертификати на Cambridge Assessment English, IELTS, TestDaF, DELE и т.н. А тези знания, в огромната си част са придобити в сферата на т.нар. неформално образование – частни езикови и изпитни центрове, школи и занимални.

Бихме искали да попитаме - кому пречи частното образование? Защо трябва да бъде унищожен бизнес, който доказано е от ключова необходимост за академичната или професионална кариера на хиляди млади хора в България всяка година.

Да, ние сме образовани и тихи хора (просто, бизнесът ни е такъв), и не дрънчим с тенджери и тигани по площади и телевизии – може би затова е решено да бъдем сложени в кюпа на „опасните“ – заедно с нощните барове и дискотеки и футболните агитки.

А, може би, решението за нас е да се кооперираме с кафе-сладкарниците и да започнем да провеждаме уроците с децата там – по 5 ученици на маса плюс 1 учител. Да повторим - не разбираме, с какво ние, частните образователни институции, сме поопасни от ресторанти, сладкарници и барове, с какво сме по-различни от образователните институции в сферата на държавното образование.

Искаме да ни бъде дадена възможност да съществуваме и да изпълним ангажиментите си към десетките хиляди наши клиенти – а нашите клиенти са децата на България. И ако управляващите не се интересуват от един частен бизнес, пък бил той и образователен, нека поне се загрижат за бъдещето на българските деца.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Последно в Актуално