Атанас Славов: Случаите с Нотариуса и с “Осемте джуджета” са тежка диагноза

8307
Атанас Славов: Случаите с Нотариуса и с “Осемте джуджета” са тежка диагноза
Снимка: БГНЕС

Министерството на правосъдието приключва работата по изцяло новия Закон за съдебната власт, а след приемането му и избора на новите органи ще се видят реалните промени от конституционната реформа. Това заяви министър Атанас Славов в ефира на “Още от деня” по БНТ.

На въпрос дали в България може да има правосъдие след конституционната реформа, министърът отговори: “Вярвам, че в този исторически момент сме по-способни да върнем правосъдието в държавата, отколкото преди три, пет или десет години. Направиха се важни стъпки, които отварят възможности. Важно е тези възможности да бъдат използвани, да не изпуснем този прозорец и да стигнем до края на съдебната реформа.”

Още: Славов: Дисциплинарни производства срещу замесените с Нотариуса магистрати

Министърът допълни, че новият ЗСВ ще даде необходимите гаранции за политическа неутралност и независимост на новите членове на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет. В двата съвета, например, няма да могат да се избират членове на ръководства на политически партии или лица, които са заемали политическа длъжност през последните пет години. Ще бъдат въведени и други изисквания за професионализъм, неутралност и почтеност на членовете.

Казусът с "Нотариуса"

Славов заяви още, че казусът с убития Мартин Божанов трябва да бъде разнищен докрай и Министерството на правосъдието е извършило проверка, установила, че Нотариуса не е бил защитен свидетел. Проверява се и кой му е дал достъп до сградите на вече закритите специализиран съд и прокуратура. Правосъдният министър подчерта, че сериозната мрежа на Божанов трудно би съществувала толкова дълго при различни управления без политическа протекция. Според него е важно да се установи на какво ниво и от какви формации Божанов е получавал политически гръб.

“Министерството на правосъдието ще направи всичко, което зависи от институцията, за да разрешим този казус. За да е влизал Божанов безпрепятствено в сградите на спецсъда и спецпрокуратурата, значи някой там му е осигурил достъп. Ако наистина е ползвал син буркан за автомобила си, трябва да бъде ясно от кого го е получил”, подчерта Славов.

Още: Гешев за “Нотариуса“: Третокласен измамник

Атанас Славов добави, че твърде дълго различни групи от съдии, следователи и прокурори са били изнудвани, а някои са били и част от групи и мрежи за влияние. Според него нормалността и върховенството на закона в България изискват на това да се сложи край. Той напомни, че още в първите дни на мандата си като министър е подал и сигнал до прокуратурата за заплахите към съдия Цариградска, на която от седмица е назначена охрана.

Още: ВСС с натиск към прокуратурата заради Нотариуса, министър инициира законови промени

“Случаите с Нотариуса и с “Осемте джуджета” са тежка диагноза. Проблемът е че сме в нея от дълго време. Когато пациент е в тежка диагноза от дълго време, са възможни твърде негативни развития. Ключово в момента е да се ориентираме към ефективни разследвания, обвинения и присъди”, изтъкна министърът.

Посещението на Дидие Рейндерс

Представителят на “Да, България” коментира и посещението на еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс, дал ясна и позитивна оценка на приетите промени в Конституцията и постигнатия европейски стандарт за независимост на съда.

“Най-важното от изказването на еврокомисар Рейндерс е, че от промяна в закони и процедури трябва да преминем към осъдителни присъди на корупция по високите етажи на властта и в съдебната система. Когато имаме такива резултати, това ще е доказателство, че истинското доказателство, че институциите работят”, заключи Славов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Доц. Светлана Божилова: Пропагандата се скри зад „свободата на словото“ и цензурата (ВИДЕО)

Пак ремонти по "Хемус": Променено е движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“

Времето утре - 3 май 2024 г.

Първата в света хранилка за животни с изкуствен интелект създадоха наши ученици

Оранжев код за валежи в 7 области в петък

ДНК анализът е готов: Велико Минков ли е бащата на малкото дете на Габриела Славова

АКФ алармира за лобизъм в част от спрените от ветото промени в Закона за инвестициите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com