ВСС с натиск към прокуратурата заради Нотариуса, министър инициира законови промени

1287
ВСС с натиск към прокуратурата заради Нотариуса, министър инициира законови промени
Снимка: Министерство на правосъдието

Министърът на правосъдието Атанас Славов ще извърши проверка във ведомството си дали е била предоставена охрана на убития на 31 януари Мартин Божанов - Нотариуса.

Мярката ще бъде взета, след като журналистът от Антикорупционния фонд Николай Стайков заяви пред Висшия съдебен съвет, че Божанов може и да е бил доверено лице на МВР: Николай Стайков: Да се провери дали Нотариуса е бил информатор на МВР.

"Би било доказателство за много висока степен на протекция и проникване на тази престъпна мрежа в органите на съда и прокуратурата, ако точно това лице е ползвало такава защита", каза Славов пред медии след заседанието на Съдийската колегия на ВСС. Днес тя изслуша и.д. главен прокурор Борислав Сарафов, Стайков и съдийката Владислава Цариградска.

Още: Съдия Цариградска с още разкрития за "машината за натиск" зад Нотариуса

Заплаха срещу прокурори

Сарафов съобщи, че двама прокурори получили заплахи за животите си. "Ще назначим охрана от ГД "Охрана". Всеки български магистрат трябва да се чувства защитен в подобни случаи и това ще стане още в следващите дни", обяви министър Славов.

"От мен зависи да задействам системата на Министерството на правосъдието, така че да бъде задействана защитата, както направихме с г-жа Цариградска", посочи още той.

Още: Сарафов: Двама прокурори получиха заплахи за живота си заради Нотариуса

Увъртането на Сарафов

Относно липсата на конкретни отговори от страна на Борислав Сарафов по случая с Нотариуса - брокер между мафията и съдебната власт - Атанас Славов отвърна, че е "крайно време монополът на прокуратурата в досъдебното производство да се вкара в разумни граници, които да служат и на правосъдието, и на правото на обществото да знае".

Той имаше предвид т.нар. следствена тайна. "Когато говорим за престъпна мрежа по високите етажи на съдебната власт, просто да се позоваваме на следствена тайна, няма да ни доведе до необходими резултати", заяви Славов.

СРС-та срещу магистрати - ще има законови промени

От изслушването днес стана ясно, че от 2018 до 2021 г. е имало 150 случая на използване на специални разузнавателни средства срещу съдии и прокурори.

Снимка: БГНЕС

"Проблемът е много сериозен. Трябва да подготвим законодателни мерки, които да гарантират, че няма да се засяга независимостта на магистратите при използване на СРС-та и че няма да се засяга тайната на съдийското съвещание, когато се решават дела. Такава изрична гаранция ще бъде вписана в закона", обеща Атанас Славов.

150 случая на СРС срещу магистрати за 4 години, а прокуратурата "не знае"

Комисия във ВСС за Нотариуса

"Надявам се този път да няма само декларации, стандарти за независимост, писма за подкрепа, а да има реални мерки и извършителите да бъдат разследвани и осъдени. Това трябва да е целта на мероприятието. Трябва да се разплете цялата история и затова е важна комисията, която ще се създаде във ВСС - с участие на съдии от Висшия съдебен съвет и на съдии от Върховния касационен съд", поясни министърът.

Попитан дали по този начин се прави опит за натиск към прокуратурата с цел тя да се задейства, той отговори: "Всякакви форми на външен контрол, отчетност, стимулиране на институциите да си вършат работата, е добре дошло в този случай. Това е ключово".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com