Авиоотряд 28: До края на 2023 трябва да имаме 1-2 медицински хеликоптера

2292
Авиоотряд 28: До края на 2023 трябва да имаме 1-2 медицински хеликоптера
Снимка: ПЦ на МС

"Ако всичко върви нормално, до края на годината би трябвало да имаме един, а може и два медицински хеликоптера". Това заяви пред БНТ командирът на Държавния авиационен оператор (Авиоотряд 28) ген.-майор Златко Златев.

"Ако се мине на вариант да се сключва договор с чужд оператор, въздушните линейки може да станат и повече, като естествено - трябва да се подготвят оперативните бази и болниците за кацане на такива вертолети. За момента планът е първите 6 вертолета да бъдат разположени в София, Пловдив, Варна, Ямбол и Долна Митрополия. Опцията е вертолетите да са 6+2 и така да се покрие цялата страна", посочи ген.-майор Златев.

Припомняме, че в един ден бяха спрени и двете поръчки за медицински хеликоптери – едната на здравното министерство за 135,6 млн. лв. без ДДС за 8 вертолета, а другата – на държавното дружество „Хели Мед Сървиз“ за един хеликоптер на лизинг за 1,75 млн. евро. Причината са постъпили жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Фирмата за медицинските хеликоптери да я няма: Министър лъже, твърди негов опонент  

Ревностно становище в защита на държавната фирма "Хели Мед Сървиз", чиято задача е да създаде спешна медицинска помощ по въздух - т.е. ...

По-рано стана ясно, че две компании - от Белгия и Словакия - са подали оферти пред „Хели Мед Сървиз“ да осигурят въздушна линейка на лизинг.

Компанията от Италия „Леонардо“ пък свали със 187 хил. лв. цената на всеки от хеликоптерите, които ще достави на здравното министерство за спешна медицинска помощ по въздух.

"Имаме също така предложение да бъдат закупени два вертолета за спасяване, които да се използват освен за спасяване, за бедствия, аварии, катастрофи и други", каза Златев.

Освен това има предложение полетите да стават със заявка директно от министъра на здравеопазването, тъй като в момента се изисква разрешение от премиера. Ако има спешен случай - може да е катастрофа, инфаркт, инсулт, ще се дава заявка към спешна помощ, която може да прецени дали да се изпрати линейка, или вертолет.

Още чакане за медицински хеликоптер: Фирма без дейност спира поръчката за лизинг

Фирма, която е без дейност от няколко години, подаде жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу доставката на медицински хелико...

Ген.-майор Златев разказа и за транспортирането на пребития македонски българин Християн Пендиков от Охрид.

"Обади ми се президентът, което се случва изключително рядко, да ме попита дали може правителственият "Фалкон" да излети до Охрид, защото военният "Спартан" е претърпял техническа неизправност. Единственият ми въпрос беше дали е стабилизирано състоянието на нашия сънародник. Оказа се, че можем да изпълним полета. Полетът беше организиран за около 40-45 минути", каза Златев.

С "Фалкон" и преди са изпълнявани такива полети - и вътрешни, и от Европа. Вертолетите обаче са по-тежки и не са подходящи точно за такива операции. "Затова започна процедура да се промени устройствения правилник и с постановление на Министерски съвет авиоотрядът да започне да изпълнява полети за ХЕМС", добави Златев.

"Полетът се изпълнява по заявка от съответния министър до премиера. След неговото разрешение ние имахме право да излетим. В случая разходът е за Министерството на здравеопазването - мисля, че е около 4500 евро", каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com