Автобусните катастрофи - факт и заради държавно бездействие?

1866
Автобусните катастрофи - факт и заради държавно бездействие?
Снимка: БГНЕС

Само в рамките на седмица в България се случиха три сериозни катастрофи с автобуси – извън останалите инциденти, които вечно бележат живота по българските пътища. На две от въпросните катастрофи специално внимание обърна Института за пътна безопасност (ИПБ), като заради втората, която стана рано сутринта вчера (28 май) неправителствената организация заяви следното: "Самоубийственото бездействие на държавните институции през последните пет месеца доведоха до това в България да продължават да се случват пътни инциденти, които е можело да бъдат избегнати".

Конкретно за вчерашната катастрофа – удар между автобус и лек автомобил по пътя Лиляче - Враца, ИПБ посочва, че става въпрос за нископодов градски автобус. С други думи – това е превозно средство от градския транспорт, в което пътниците не поставят колани и в което има правостоящи. Същото беше положението и с катастрофата на 23-ми май на входа на София, при Църна маца. И в този случай ставаше въпрос за нископодов градски автобус – в случая изпълняващ курс по линията Лозен – София. Разликата между нископодови градски автобуси и нископодови крайградски автобуси се състои в това, че при градските може да се возят правостоящи пасажери, а при крайградските се возят само седнали пасажери.

Поредна катастрофа с ученически автобус

Поредна катастрофа с ученически автобус е станала тази сутрин. Пътни полицаи регулират движението на място. Сигнал за пътен инцидент е...

От ИПБ обаче посочват нормативен проблем – съгласно Наредба 2 от 15 март, 2002 година, превозите по автобусни линии с еднопосочна дължина до 30 километра се извършват с всички класове автобуси.

"Поредицата от сходни пътни инциденти показва едно нещо, а именно - че има много сериозен пропуск в законодателството. Всичко това примесено с остаряващия автопарк, липсата на държавна политика по отношение на подновяването му и продължаващото обучение на професионалните шофьори ще доведат до още и по-сериозни инциденти и те ще стават все по-често. Институтът за пътна безопасност призовава за спешни мерки и ревизия на правилата за възлагане на редовни линии на градския транспорт, за изработване и приемане на държавна политика за подновяване на остарелия автопарк, както и за приемане на методи и стратегии за продължаващо обучение при професионалните шофьори".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com