Б.Димитров: Абсурд е бг гражданството да е най-скъпото в света

8428
Б.Димитров: Абсурд е бг гражданството да е най-скъпото в света

Българското гражданство се оказва най-скъпото в света и няма човек, който да го купи на тази цена, заяви директорът на НИМ Божидар Димитров в ефира на НоваТВ.

„Няма какво да се лъжем, гражданство се продава! В САЩ гражданството струва 1 милион долара, в Европейския съюз е средно около 250 000 евро. У нас беше предложена цената от 200 000 евро, но някъде по комисиите е станала 4 милиона лева. Президентът Плевнелиев върна закона за ново разглеждане, като заяви, че сумата е много висока", каза Димитров.

Най-много желаещи за българско гражданство са от т.нар. близка чужбина, предаде КРОСС.

„Годишно даваме гражданство на около 15 000 души", продължи професорът. Според него България ще печели от това, че те ще плащат данъци в страната ни.

Той обясни, че никак не са малко чужденците, които искат да получат българско гражданство. "Преди време, когато бях министър, попитах Симеон Дянков защо толкова много чужденци напират за български паспорт. Той ми отговори с въпрос: "В коя друга държава данъкът е 10%?""

Той обсъди и "болната" тема за съседна Македония. По думите му съседите ни смятат, че "живеят в тиха, спокойна и демократична държава, в която се спазват всички европейски закони".

"Тези на изток, ние, сме най-лошите. И албанците са лоши, гърците също са лоши. Ако Европейският съюз приеме тяхната измислена история, ние ще бъдем обвинени, че крадем историята им. Оня ден Груевски каза, че в България има градове, които носят имена на техни национални герои – Сандански и Гоце Делчев. По тази логика един ден те може да поискат да сменим имената на тези градове", каза още професорът.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com