Битката за БНТ: Емил Кошлуков

16485
Битката за БНТ: Емил Кошлуков
Снимка: БГНЕС

На 23 август Съветът за електронни медии (СЕМ) ще обяви кой е новият генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Или няма – защото макар тази дата да беше посочена от СЕМ като своеобразен Рубикон, всъщност има възможност досегашният генерален директор на БНТ Вяра Анкова да си остане на поста. Това ще стане, ако никой от кандидатите не събере 3 гласа от членовете на СЕМ. Припомняме, че СЕМ се състои от петима членове – София Владимирова, която е председател, Бетина Жотева, която се забърка в страхотен скандал с журналистката Къдринка Къдринова заради радио "България", Мария Стоянова, чийто мандат изтича след година, бившият депутат от БСП Иво Атанасов и Розита Еленова.

В следващите две седмици Actualno.com ще запознае читателите си с петима кандидати, които изглежда имат най-голям шанс да управляват БНТ в следващите поне три години.

(Не)истини за БНТ и нейната обществена мисия*

Посред лято, насред поредния конкурс за генерален директор на БНТ – този предизвикан от Закон за радиото и телевизията (ЗРТ) пана...

Продължаваме с Емил Кошлуков.

Едва ли има много хора в България, които да не са запознати с личността на Кошлуков. Той винаги е имал и е изтъквал репутацията си на бунтар, след като по комунистическо време е осъден на 6 години затвор заради предизвикване на бунт в армията. Според легендата Кошлуков поздравил за смелостта "да мачка комунистически офицер" механик-водач на МТЛБ, който при грешна маневра убива офицер. По време на Прехода обаче Кошлуков твърде често сменя политическите партии – първо е част от СДС, като участва в Националната кръгла маса през 1990 година, на която управляващите комунисти и опозицията бистреха как да бъде осъществен преходът към демокрация към пазарна икономика. Едва ли има човек, който днес да каже, че този преход е осъществен.

След Националната кръгла маса, Кошлуков учи пет години политология в Калифорнийския университет, а през 2001 година става депутат като част от НДСВ. Три години по-късно вече създава собствена партия - "Новото време", която има съдба на еднодневка. В партията, заедно с него, са Мирослав Севлиевски – известен със снимката на яхтата на Иван Тодоров-Доктора наред със самия Тодоров и Милен Велчев, сегашният спортен министър Красен Кралев, Юлияна Дончева и Борислав Цеков, а при създаването на "Новото време" лични поздравления отправиха Ахмед Доган и тогавашният зам.-председател на БСП и бъдещ енергиен министър от Тройната коалиция Румен Овчаров.

Истории от медийната кухня

Битката за БНТ: Константин Каменаров

На 23 август Съветът за електронни медии (СЕМ) ще обяви кой е новият генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Или ...

След авантюрата с "Новото време", Кошлуков създава компанията "Ноу Фрейм Медия" заедно с Александър Сталийски, сочен за сив кардинал на Бойко Борисов по време на първото му правителство и Виолета Сечкова. Имената и на Сталийски, и на Сечкова лъснаха в аферата „КТБ“ - с цесии още когато банката беше затворена, но не и официално във фалит, те спасиха почти 40 млн. лева! Крайно интересен факт е, че името "Ноу Фрейм" що се отнася до български фирми съществува два пъти в Търговския регистър, но като различно юридическо лице. "Ноу Фрейм Медия България" ЕООД в момента е собственост на Емил Кошлуков, след като точно тази фирма е създадена от него, Сталийски и Сечкова. "Ноу Фрейм Медия България" ЕАД пък е собственост на Николай Бареков – човекът, на който банкерът Цветан Василев заложи като политически инструмент. Правоприемник на "Ноу Фрейм Медия България" ЕАД обаче е "Ноу Фрейм Медия България" ЕООД!

През 2014 година Кошлуков стана изпълнителен директор на вече несъществуващата ТВ7, за която през миналия месец наблюдаващият прокурор по делото "КТБ" Иван Гешев даде следната информация – 300 млн. лева от КТБ са отишли в ТВ7, през "една офшорка, мисля "Краун Медиа" се казваше". Това е едноличният собственик на ТВ7, с чието решение преди 3 години Кошлуков оглави телевизията, която фалира миналата година. За Кошлуков евродепутатът Николай Бареков, който беше силният човек на оперативно ниво в ТВ7 преди демократа-царист-либерал, заяви, че е вземал по 20 000 лева на месец. Преди време Кошлуков пък каза, че през фирмите на Бареков са минали 100 млн. лева, а сега в основното обвинение по делото "КТБ" прокуратурата твърди, че от преди октомври, 2013 година, Бареков вземал по 50 000 лева на месец, а след октомври, 2013 година – 100 000 лева на месец, защото тогава влезе в политиката с "България без цензура".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com