Близо 52 000 предложения за работа има през март, по данни на кариерен сайт

1478
Близо 52 000 предложения за работа има през март, по данни на кариерен сайт
Снимка: БГНЕС

С 11 на сто повече спрямо февруари или 52 000 предложения за работа са отправени от водещите сайтове за наемане на работна ръка през март в страната. Това показва ежемесечният анализ на HR компанията и кариерен сайт "Джоб Тайгър" (JobTiger), цитиран от БТА. На годишна база предложенията са с 1200 по-малко (-1 процент). 

Почти във всички сектори се наблюдава ръст на обявите. Единствено изключение прави ИТ секторът, където е отбелязан спад с 8 процента (460 предложения по-малко). Броят на обявите в него продължават да намалява шести пореден месец и през март те са около 4600.

Почти без промяна са обявите в сектор "Счетоводство, одит, финанси". Въпреки че се отчита спад от половин процент, обявите в него са едва 15 по-малко от предходния месец.

С най-голям ръст продължават да бъдат обявите в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство". Те са с 2670 повече от февруари, което е ръст от 36 на сто, а общият им брой през март е 10 000.

След него по ръст се нареждат секторите "Търговия и продажби" (1770 предложения повече, 17 процента ръст), "Производство" (590 предложения повече, 8 процента ръст), "Административни и обслужващи дейности" (480 предложения повече, 10 процента ръст), "Логистика и транспорт" (400 предложения повече, 9 процента ръст), "Строителство" (190 предложения повече, 7 процента ръст), "Маркетинг и реклама" (100 предложения повече, 7 процента ръст) и "Здравеопазване и фармация" (60 предложения повече, 3 процента ръст).

Според анализа предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа продължават да намаляват. През март е отчетен спад от 5 на сто, като техният брой е 4380 (близо 250 по-малко от предходния месец). Основна причина за спада през месеца при тези обяви е намаляващият брой предложения в сектор "ИТ".

Разпределението на тези предложения по сектори е: 58 процента в секторa "ИТ", следвани от "Административни и обслужващи дейности" (16 процента), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (14 процента) и "Търговия и продажби" (6 процента).

Адв. Петромир Кънчев: България пропусна шанса си за квалифицирана работна ръка (ВИДЕО)

Адв. Петромир Кънчев гостува в днешното издание на "Видимо и невидимо: За Украйна", където споделя за доброволческата дейност на българ...

Като дял, за пръв път от края на пандемията, предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са 9,7 на сто от всички обяви.

Данните сочат, че общият брой на обявите във водещите областни градове се е увеличил с 8 процента. Наблюдаваният ръст в София е 5 процента, в Пловдив – 6 процента, във Варна – 19 процента, в Бургас - 25 процента, в Русе – 12 процента и в Стара Загора – 8 процента.

Като дял обявите за столицата са 41 на сто, а в останалите градове са: Пловдив и Варна с по 10 на сто, Бургас – 4 на сто, Русе – 3 на сто и Стара Загора – 2 на сто.

Предложенията за работа, подходящи за бежанци, през февруари са нараснали с 26 процента, като общият брой на този тип обяви е около 3000, което е 6 на сто дял от всички обяви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com