Блокираните блокират TELUS - готви се протест заради модерирането на Фейсбук

11946
Блокираните блокират TELUS - готви се протест заради модерирането на Фейсбук
Снимка: TELUS International

Сдружение БОЕЦ организира протест пред сградата на TELUS - компанията, която стои зад модерирането на Фейсбук в България. Демонстрацията е планирана за 18 януари, сряда, в 16 ч. пред входа на офиса на фирмата на пл. "Македония".

"БЛОКИРАНИТЕ блокират TELUS! БОЕЦ призоваваме всички пострадали от цензурата във Фейсбук, всички жертви на репресии в социалната мрежа да се съберем в сряда", пишат организаторите в създадено за протеста събитие в социалната мрежа.

БОЕЦ влязоха в TELUS - питат защо са изтрити Фейсбук постове за Борисов и Гешев (ВИДЕО)

Лидерът на сдружение БОЕЦ Георги Георгиев влезе в сградата на TELUS на площад "Македония", за да потърси обяснение от компанията за бло...

"През последните години профилите на много от нас бяха блокирани и постовете ни трити без обяснение и повод. Граждани, журналисти и общественици бяха “под ножа” заради своята активна гражданска позиция, изразена публично в подкрепа на Украйна, както и заради постове срещу мракобесието на Путин и българската мафия. От години страницата на БОЕЦ е под рестрикции и затъмнение, профилите ни се блокират ежедневно, а материалите ни, разкриващи престъпленията на Борисов, Пеевски, Гешев и т.н. биват изтрити. В същото време постове с открита кремълска и путинска пропаганда, постове, съдържащи заплахи и лични обиди, се оказва, че не нарушават “стандартите” на социалната мрежа!", недоволни са организаторите.

Припомняме, че скандалът с TELUS се разгоря в края на ноември, когато разследващият сайт BIRD.BG разкритикува компанията, че заглушава общественици, изразяващи позиция против режима на Путин, а в същото време дава трибуна на тези, които подкрепят опорките на Русия. Освен това от BIRD.BG призоваха служители на TELUS в България да станат техни информатори и показаха снимки от профилите на няколко лица от компанията. От TELUS нарекоха тези действия тормоз и обявиха, че ще съдят медията.

В средата на декември лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев влезе в сградата на TELUS и попита защо Facebook трие постове на сдружението, разкриващи нередности около Бойко Борисов и Иван Гешев, а също така блокира профили. Георгиев не получи конкретен отговор.

През уикенда пък имаше нов скандал около фирмата, след като авторът и историк Манол Глишев се оплака за поредно „пълно деактивиране“ на акаунта си във „Фейсбук“ в едномесечен срок. Глишев обяви, че ще съди TELUS. Вижте повече – тук и тук.

Защо са платени над 1,4 млн, лв. на дъщерна фирма на считаните за модератори на Фейсбук у нас?

Спекулации относно трикратно финансиране на обща стойност над 1,4 млн. лева от държавата къмто най-голямата аутсорцинг компания „...

"Посетихме TELUS, но те отказаха среща. Стотици и хиляди непримирими български граждани са в същото положение", пишат БОЕЦ в страницата на организирания протест. "Въпросите са много и трябва да получим отговори! Трябва да спрем цензурата. Трябва да се преборим за свободата си и правото да се изразяваме свободно. Няма кой друг вместо нас да го направи. Само роптаене “в мрежата” не е достатъчно — нужно е да излезем от виртуалния свят, да поставим въпросите си и да потърсим отговори и отговорност с реални действия.

Носете си разпечатани на хартия изтритите постове и съобщенията за наложените блокажи и рестрикции. Носете на хартия и посланията си за ТЕЛУС и Фейсбук, носете и стари ключове и катинари. А какво ще правим с тях — ще ви кажем намясто.

Не можем да бъдем истински свободни без свобода на словото!", завършват от БОЕЦ.

Междувременно стана ясно, че от "Демократична България" настояват за изслушване на представители на TELUS в парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com