Боян Чобанов: Държавата трябва да помага на всички спортни клубове по равно

3811
Боян Чобанов: Държавата трябва да помага на всички спортни клубове по равно
Снимка: "ДЕН"

Тези дни темата около фалита на „Локомотив“ - София, отново стана актуална, след като беше хвърлена светлина около детайлите на разигралата се пред 5 години ситуация. Всъщност големият проблем е не само, че всички регулаторни и дори правосъдни органи си затвориха очите за начина, по който беше фалиран клубът, но и започва 6-та година на безвремие, в която държавата е оставила на произвола на съдбата един от най-старите български клубове и школата му.

Това заяви за Актуално Боян Чобанов, студент по социология и кандидат за народен представител от листата на „Демократична България“ за 25 МИР-София.

Боян Чобанов: Елате по изборите из Хасково – за олио и брашно

Тези дни в социалните мрежи бяхме залети от кадри на торби с хранителни продукти от първа необходимост, които най-вероятно са раздавани...

Бих стигнал и по-далеч, защото всъщност пратиха „Локомотив“ в група със схема, като така се подиграха с историята и феновете на отбора на Северна София. Ролята на държавата е да насърчава спортната дейност, но се получава така, че се насърчават само отбори, които са удобни на властта по един или друг начин, каза още той.

По думите на Чобанов ако имаше някаква устойчива политика в това отношение, то би трябвало тя да бъде такава, че да има помощ за всички по равно. Вместо това го има модела да се помага на клубове, чиито собственици са свързани със същата тази власт. Не може на един отбор да се дава помощ, на друг - спонсор, на трети - осветление, а на четвърти - нищо. За едни държавата е майка, за други мащеха.

Всичко това е достъпно като публична информация и всеки, който иска, може да провери на кои клубове е помагано през годините и как все така „случайно“ те са със собственици, които са местни стожери на статуквото. Това обаче не дава никакъв спортно-технически резултат и се получава така, че на отбори от големи областни центрове изкуствено им се помага и после отиват в небитието.

Според Боян Чобанов „Локомотив“ има нaй-гoлямaтa футбoлнa шкoлa в северна София. Пoвeчe oт 400 дeцa вceки дeн cпoртувaт и нe пoлучaвaт никaквa грижa от държавата. Дeцaтa ca зaбрaвeни, cякaш ca cирaци. Cтaдиoнът e руинa, иcтинcкa oпacнocт зa млaдитe cпoртиcти. Тези 400 деца на стадиона в кв. „Свобода“, които са оставени на произвола на съдбата, са една еманация на тоталната липса на какъвто и да било план на правителството за развитие на спорта като цяло. Щом така е в София , представете си какво се случва в други по-малки населени места. В Холандия, например, масовият спорт е обществен и децата могат да ползват безплатно всичко. Тук трябва всяко дете да си плаща и какво получава? Трагична база и условия, а за друго да не говорим. Двoйнитe cтaндaрти във вcякo oтнoшeниe ca хaрaктeрни зa пocткoмуниcтичecкитe oбщecтвa. Нe e нoрмaлнo държaвaтa дa ce aнгaжирa c пoдпoмaгaнe нa кoнкрeтни oтбoри, a дa нeглижирa други. „Локомотив“ е абсолютен пример за това, като нe e пoлучил дoри eднa тoпкa oт oбщинaтa. Крайно време е да стане ясно на управляващите, че столичният спор не може да се развива само с адрес София 1000, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com