Борисов към протестиращите: Чуваме ви. Да мине Европейския съвет, ще говорим пак

6530
Борисов към протестиращите: Чуваме ви. Да мине Европейския съвет, ще говорим пак
Снимка: БГНЕС

"Мъчно ми е за полицаите, за невинно битите хора. Взривяват се бомби в хората и целта е да се окървавява протеста. Защото знаят, видя ли кръв на улицата - веднага тръгвам – затова са и бутилките с червена боя, симулират кръв". Това каза в началото на заседанието на Министерския съвет премиера Бойко Борисов, коментирайки последните сблъсъци на протеста пред Партийния дом вчера. Така премиерът намекна, че може да се стигне до оставката на правителството.

"Единствения суверен е народът, той определя какво да е управлението. Побеждавали сме много пъти само в честни избори, ясно е как се прекратява мандат. Само че с кадрите от президентството съм разочарован, и това, което видях там, не очаквах да е в такива огромни мащаби. Така че да мине Европейският съвет и ще говорим пак", каза Бойко Борисов.

От БСП заявиха, че парите от Дубай са в чекмеджето и скандираха "Оставка" в пленарна зала

БСП отрече да има общо с безредиците и насилието около Партийния дом и настоя за избори, за да бъде промяната осъществена по демократич...

"Ако трябва, Младене, с Каракачанов отидете в парламента, кажете колко са ранените полицаи, но разграничете хората, които наистина имат социални искания. Желанието им за оставка на това правителство няма да им подобри състоянието – мога да сключа договор с тях, че октомври-ноември ще им е толкова по-лошо състоянието, че мога да сключа договор с тях. При цялото ми уважение към Христо Иванов и сие, които се опитват да ми припишат участие в съдебната власт – никога не съм се виждал и не познавам никого от ВСС, за да предопределям дадено нещо, а и те никога не са говорили с мен. Да оставим съдебната власт, съдии и прокурори да работят така, както считат за правилно", подчерта той.

Премиерът отново призова да не се нападат полицаите по протестите. "Нека спазваме Конституцията и парламентарните процедури на парламентарната държава. Пазете полицаите, пазете и гражданите. Всички сме хора – когато ударят полицаи с бутилка, важи правилото да защитят колегите си, и стават грозни неща. Чуваме, мислиме, предлагаме варианти за социално подпомагане за всяка една сфера", каза Борисов.

"Обръщам се към президента и опозицията: Предстоят тежки месеци и ако има друго правителство, всички ще питат къде ни е единението и съгласието. Ние нищо не искаме, има няколко месеца, в които работим активно за машинното гласуване. Някой не иска да има машинно гласуване, щото при едни предсрочни избори няма да има машини. Коронавирусът спря процеса, щото нищо не се търгуваше в света", обясни той.

Миналият петък, когато влязохме в банковия съюз, това не беше контрапротест, а се бяха събрали хора, които да поздравят правителството за свършената работа. След това мирно и тихо веднага си отидоха. Така че не виждам нищо лошо в това и не виждам защо заглавия от типа "протест и контрапротест". Едното беше свързано с безспорния успех на България за влизането в банковия съюз и чакалнята, каза още премиерът.

"Хайде... Няма да коментирам вчерашните записи. Ясно е, че проблемът сме аз и Горанов. Защо сме проблемът? Защото вкарахме България в банковия съюз. Тези, които говореха от сутрин до вечер за банковия съюз и че правителството го е страх - сега не мъцват", обяви той.

Христо Иванов: МВР се контролира от Пеевски, Горанов трябва да подаде оставка, а после и правителството

Ако не си от ГЕРБ не си министър в тази държава, но ако не си от ДПС изобщо не знаеш какво е да си министър...Г-н Борисов, както видяхм...

След това премиерът забрани на всички министри и особено на правосъдния министър Данаил Кирилов да коментират във Facebook, защото не просто "не е смешно", но така само "възпламеняват протеста". Припомняме, че Кирилов ясно зае позиция по казуса Росенец, ето как:

Чия страна зае правосъдният министър в случая "Росенец"?

"Винаги съм бил на страната на протестиращите и винаги сме ги подкрепяли, срещали, решавали на проблемите им. Мъчно ми е, че разединението на нацията в момента е толкова силно, че не знам как ще преодолеем следващите месеци. Сутринта със Щаба проведох разговори. България е единствената държава може би в света, която се счита, че коронавирус няма и пандемията е отминала. В същото време видяхте, Великобритания, Франция от 1 юли отново задължителни маски, отново се връщат към много мерките, които досега важаха. В България вече никой вярва, нито мисли, нито пък изпълнява.", каза още премиера.

"Аз съм тревожен от това, което докторите казват, че наесен това ще ни изиграе лоша шега. Дали ще е така или не - ще видим. Икономическата криза идва с огромни темпове и то в цял свят - от Америка до Европа. Нито един индикатор не дава, че нещо ще се подобри, а ще става по-лошо. Тогава икономическите и социалните искания ще станат повече." Не сме спрели проекти, увеличение на доходите и плащания. "С огромни усилия" приходните агенции продължават да събират средства, които ни дават възможност и да не теглим към този момент заем, подчерта премиера.

"Влизайки в подобна ситуация държавата трябва да бъде много консолидирана. Имам идеи и в тази посока. Това, което ме спира е петък и събота Европейския съвет. До този момент сме договорили повече пари за България, най-много пари за България и просто трябва да ги защитим. Това е най-важния съвет, защото за първи път се събираме на живо", каза Борисов.

Радев поиска оставката на правителството и главния прокурор

Президентът Румен Радев поиска оставката на правителството и главния прокурор, предаде БГНЕС. Решението на управляващата партия да орг...

"Така или иначе има вот на недоверие, ще го гледаме. Аз няма да се спирам на сценаристите, на всичко, което през времето се случи. Как в общественото мнение се насаждат какви ли не събития, които никога не са се случвали. Най-елементарното, с Каракачанов си говорихме, една торбичка БИЛА. След това направиха компромати със записи и чекмеджета и какво ли не. И вчера стана ясно кой ги поръчва (бел.ред. - става дума за разпространените СРС-тата от прокуратурата с разговори между  Васил Божков и предполага се журналистът Огнян Стефанов и депутатът от БСП Александър Паунов), как ги прави, но ще е грешно да тръгваме в тази посока и да не забелязваме тези хора, които протестират за социални придобивки. Колкото и да се опитваме с новите дизайни на 60/40 не си е да работи икономиката. Ако успеем да държим по този начин финансите на държавата, ще съумеем да завършим годината все едно сме края на 2018г., началото на 2019г. Това ще е максимума, който ще може да се постигне. Така че да се концентрираме върху справедливите искания и да мине Европейския съвет", каза Борисов.

Утре предстои Коалиционен съвет, съобщи Борисов.

"И ако нямаме план за стабилност, който включително и опозиционните партии да се договори какво ще се прави през следващите месеци, никой не може да се справи сам. Познавам им ресурса, възможностите., Виждам водачите, които излизат на протеста. Прекрасно знам и Румен Петков, и Мая Манолова, всички са там. Разбира се, може да са се променили, може да са станали по-добри. ", коментира още премиера.

"Коронавирусът не е минало, пазете се, не случайно от отличници вече сме в червените зони на почти всички държави – това си правим ние с поведението си. Нямам лостове – ако кажа, че правим КПП на протестите, ще стане страшно. Всичко е в ръцете на всеки един човек индивидуално", заяви в края премиерът Бойко Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com