БСП с унищожителни критики към управляващите за социалната сфера, Сачева отрича да бездейства

4883
БСП с унищожителни критики към управляващите за социалната сфера, Сачева отрича да бездейства
Снимка: Facebook/Надя Клисурска

Горещи разисквания в парламента предизвика проекторешение на "Обединени патриоти", които предложиха в шестмесечен срок да бъде изготвен проект на кодекс за социална подкрепа.

В последната една година Законът за социалните услуги е една от горещите точки в нашето общество, посочи Александър Сиди и отбеляза, че е имало десетки протести срещу част от текстовете в закона.

Сачева посочи кога ще влезе в сила Законът за социалните услуги

Законът за социалните услуги ще влезе в сила от 1 юли,  обяви по време на парламентарния контрол министърът на труда и социалната ...

"Това наложи и неговото отлагане с цел да се направят корекции по текстовете, които не се харесват на българското общество, припомни той. По време на това отлагане разбрахме, че проблемът не е само в Закона за социалните услуги, а в цялото фрагментирано законодателство в тази сфера, което води до това да не се знае кой, откъде и какви социални помощи получава", отбеляза Александър Сиди.

По думите му пътят е един - да се премахне това фрагментирано законодателство, да се отменят всички тези закони, но да не остава правен вакуум, и съответно да се кодифицира тази тема в един общ кодекс за социалните услуги.

Предложението понесе множество критики от страна на БСП, като от левицата го определиха като прах в очите на хората.

Въпреки това то беше прието. „За“ проекта на решение към гласуваха 113 народни представители , „против“ – 3 и „въздържали се“ 39. Така парламентът постави срок от 6 месеца за изготвяне на Кодекса за социална подкрепа. Народните представители възложиха още на Социалното министерство в срок от 4 месеца да изготви и представи на парламента анализ на действащото законодателство в областта на социалното подпомагане.

Критики от БСП

Социалната комисия не прие проектите за ново отлагане на Закона за социалните услуги

Депутатите от парламентарната социална комисия отхвърлиха два законопроекта, свързани със Закона за социалните услуги. Единият, внесен ...

"Уважаеми вносители на предложението, хвърляте прах в очите на хората с бездействието си. Защо казвам това? Виждам стенограмата, когато гледахме отлагането на Закона за социалните услуги. Отлагането, което колегите от ВМРО подкрепиха с 6 месеца и казаха: "Законът за социалните услуги е добър, ние ще разсеем страховете на хората".

Не ги разсяхте. Не внесохте никакви предложения, а декларирахте това. С това предложение вие тупате топката, защото нищо не направихте и помагате на Министерство на труда и социалната политика с тяхното бездействие да се реши проблема", изтъкна депутатът от левицата Надя Клисурска.

"Защо казвам това? Действително след 4 месеца ще гледаме бюджета и за хората с увреждания, за хората на социално подпомагане, той ще бъде същият. И вие нямате достатъчно капацитет да се справите с проблемите, които възникнаха", заяви в емоционално обръщение представителката на групата на социалистите.

"Не е толкова важно законодателството в социалната сфера да е събрано в един кодекс, по-важно е какво е написано в това законодателство и как се приема то от обществото, допълни друг червен депутат Георги Гьоков.

"Подозирам, че правите услуга на министъра на труда и социалната политика, за да влезе в действие Законът за социалните услуги.

Национална мрежа за децата: Държавата се отказа да подкрепя децата

Държавата се отказа от развитието на политиките в подкрепа на децата и семействата. Това сочат резултатите от деветото поредно издание ...

Всички демонстранти да бъдат успокоявани да не протестират, защото ще има Кодекс за социална подкрепа и така докрая на мандата да се отбива номера. Като дойдат изборите цялата ви предизборна кампания да мине под знака на това какъв добър Кодекс за социална подкрепа ще направите и какви хубави неща ще пише в него. Нещо като 300 лв. минимална пенсия и преизчисляване на всички пенсии", заяви още Гьоков, цитиран от Фокус.

Той посочи, че няма да подмине и скритото желание за отмяна на Закона за личната помощ и вкарването му в новия кодекс, но в компромисен и удобен за държавата вариант. "Не бих подкрепил. По-скоро бих се въздържал от подкрепа на едно такова предложение за решение на Народното събрание и по-скоро бих гласувал "въздържал се" по него", допълни още народният представител от БСП.

Защитата на социалния министър Деница Сачева

Ако има някой, който не иска да замазва проблемите - това е настоящото политическо управление, посочи Сачева. 

Тя отчете, че законодателството в социалната политика е действително фрагментирано. Според нея е необходимо законодателството да бъде кодифицирано.

БСП сезира Конституционния съд за Закона за социалните услуги, против закона е

БСП сезира Конституционния съд (КС) за Закона за социалните услуги, предаде БГНЕС. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обясни, че ...

"Бяхме атакувани, че има бездействие и че се опитва някой да хвърли прах в очите на хората. От началото на извънредното положение до момента, ако не ви е направило впечатление именно МТСП е министерството, което действа най-много на терен", допълни още Сачева. Тя отчете, че не е било забавено нито едно плащане на хората с увреждания.

Министърът спря вниманието си и върху Закона за социалните услуги. "Продължаваме да говорим за иманигерни страхове. За съжаление това, което в момента се случва е, че продължава да има напрежение в обществото. Няма две групи. Има хора, които протестират, които представляват родителски интереси. Тези хора са чути. Отвън протестират и хора, които нямат интереси. Има хора, които злоупотребяват със социалната политика с политически цели", каза още Деница Сачева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com