Бюрократщина с еднодневните договори за работодателите и облекчение за работниците

7193
Бюрократщина с еднодневните договори за работодателите и облекчение за работниците
Снимка: Getty Images / Guliver

За първи път част от земеделските стопани ще могат да се възползват от възможността да наемат работници на еднодневен трудов договор. Те настояваха за този тип договори отдавна, защото така ще могат на светло да наемат хора, които разчитат основно на сезонната заетост.

Положителният ефект ще бъде усетен и от наетите, за които ще се плащат осигуровки, коментира говорителят на данъчните Росен Бъчваров, цитиран от БНР. 

НС одобри еднодневните трудови договори

Народното събрание одобри еднодневните трудови договори за сезонна селскостопанска работа, предаде „Фокус”. „За&rdqu...

"Самите физически лица, които полагат труд по еднодневните договори, нямат задължения нито към НАП, нито към друг държавен орган", каза той.

"Ангажимент на техния работодател е да се снабди с тези договори авансово, внасяйки осигуровките и да бъде даден за подпис този трудов договор, за да породи правното си действие. Респективно работодателят плаща възнаграждението, след като удържи дължимите осигурителни вноски и данък върху доход", обясни Бъчваров. 

Ако единственият доход е от трудов договор, наетите работници не са задължени да подават данъчна декларация, което ограничава досега им с администрацията, но именно техните работодатели срещат затруднения при използването на този тип договори от гледна точка на множеството документи. 

Според Цветан Цеков, който отглежда ябълки, бюрократщината с еднодневните трудови договори е огромна.

"Излишно много време се губи. За съжаление, хората, които ги създават и правят, не са практици, те са теоретици и не се вслушват в бранша", каза Цеков. 

Близо 5 000 еднодневни трудови договора са сключени досега

4985 еднодневни трудови договора са сключени от 20 юли до днес. Това се похвали на Фейсбук страницата си социалният министър Ивайло Кал...

"Друг проблем е, че трябва да заявят определен брой договори пред Главна инспекция по труда и да ги предплатят, а също така не е и ясна самата процедура, по която земеделските производители могат да възстановят парите си, ако се окаже, че са заявили повече от необходимия брой еднодневни трудови договори", поясни производителят. 

По думите му би трябвало да може техният лимит да се ползва и да могат да си се върнат. "Но ето подобно - ваучерите за горивата, които овощарите взимат и не се възползват - процедурата по връщането е много сложна и тромава. Те са ценни книжа, предполагам, че и тези ваучери по някакъв начин ще бъдат с някакъв такъв статут, защото те имат някаква стойност", каза Цеков. 

Бъчваров обаче обясни, че законодателят позволява възстановяване на предплатените договори и осигуровки. 

"Въпреки че това, което виждаме към момента в практиката на Инспекцията по труда е, че този механизъм набира все по-голяма популярност, но съвсем очаквано работодателите са по-скоро консервативни в планирането и предпочитат да вземат по-малко трудови договори и при необходимост да заявят допълнителни, отколкото да заявят прекалено големи количества, които да се наложи по някаква причина да бъдат връщани и да се наложи искането на възстановяването на осигурителни вноски", каза говорителят на данъчните. 

Той подчерта, че при плодовете и зеленчуците сивият сектор е много голям, но еднодневните трудови договори безспорно са крачка в правилната посока. Бъчваров поясни, че документите трябва да се преподписват всеки ден, в който определен работник е нает от земеделския производител.

НС одобри еднодневните трудови договори

Народното събрание одобри еднодневните трудови договори за сезонна селскостопанска работа, предаде „Фокус”. „За&rdqu...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com