Българи от Македония искат спомощ от институциите за проблема с гражданството

69770
Българи от Македония искат спомощ от институциите за проблема с гражданството

Българи от Македония разпространиха декларация и подписка до българските институции, заради проблемите с получаването на българско гражданство, съобщиха от ВМРО - БНД.

"Имаме много сериозен проблем по отношение процедурата за получаване на българско гражданство. Министерството на правосъдието изисква от нас допълнителни документи, с които да докажем българския си произход, въпреки че всеки един кандидат има приложено в преписката си удостоверение за български произход, издадено по надлежния начин от ДАБЧ. Изисква се от нас да предоставим документ, с който да докажем, че сме имали възходящ българин, т.е. че нашите баби и дядовци са били българи.

Венизелос защитава и българската позиция за Македония

Гърция и Македония са готови за активизиране на преговорите по спора за името с посредничеството на ООН и за засилване на двустраннит...

След като Македония остана извън пределите на България окончателно, първото, което направи сръбската власт, бе да унищожи всичко българско. Бяха взривени хиляди български паметници в Македония, архивите бяха или изнесени в Белград, или унищожени. За наше огромно съжаление, ние днес няма от къде да вземем автентични документи за дядовците и бабите ни. Знаете, че ние, българите в Македония, не сме признати от Конституцията на Македония и няма институция или човек, който да ни издаде документ, че сме българи по народност, защото няма законово основание, на което да го направи, а познавайки отношението им към нас - и да има такова, едва ли някой ще го направи. Обръщаме се с молба към Вас за съдействие и за намиране на решение за нашия проблем", се казва в декларацията.

Декларацията и подписката са адресирани до президента Росен Плевнелиев, премиера Пламен Орешарски, министъра на правосъдието Зинаида Златанова, председателя на БАН Стефан Воденичаров, председателя на Македонски научен институт проф. Трендафил Митев, лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com