България на опашката за правата на подсъдимите

6271
България на опашката за правата на подсъдимите

България, Румъния, Гърция и Полша са на опашката на Европейския съюз (ЕС), що се отнася до раздаването на правосъдие посредством криминални дела, сочи независимо изследване на съдилищата в съюза.

Държавите от източната периферия на съюза са основните нарушители на правото на справедлив съдебен процес на подсъдимите, гласи сравнително проучване на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Забавянията при завеждане на делата пред съда са най-честата причина за критичните оценки. В част от членките на Евросъюза досъдебното задържане може да продължи до четири години, докато в останалите няма законови граници. Данните покриват петгодишен период – от 2007 до лятото на 2012 г. Те са събрани в доклад от организацията Феър Трайълс Интернешънъл със седалище в Лондон.

Проблемите, изглежда, се влошават. През 2007 в ЕС е имало 37 нарушения на правото на справедлив съдебен процес, докато през 2011 – цели 75, което е увеличение с над 100%. Най-висок брой нарушения били отчетени в Гърция – 108. Повечето от тях били свързани с хроничните забавяния при завеждане на делата пред съда. Държавата не осигурява преводачи за всяко дело и са налице съмнения за корупция в гръцката съдебна система, предупреждава изследването "Право на защита в ЕС".

На второ място се класира България с общо 92 нарушения. Мнозинството от тях също се дължат на хаотични закъснения. Задържаните често не се ползват и с достъп до адвокати и членове на семейството си, заключава документът. По-надолу се нареждат Полша и Румъния със съответно 67 и 49 нарушения, регистрирани от съда в Страсбург.

"Европейският съюз играе ключова роля при повишаването на съдебните стандарти в Европа. Но ако днес той не вземе мерки, вярата на гражданите в европейските закони ще бъде подкопана", изтъкна Джаго Ръсел – изпълнителен директор на Феър Трайълс.

Редактор: Ивайло Кючуков

Оправдаха подсъдимите за убийството на ямболската адвокатка

Софийски градски съд оправда и тримата подсъдими за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, предаде БГНЕС. По-рано днес...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com