България нависоко в класация за равенство между половете

35929
България нависоко в класация за равенство между половете
Снимка: Thinkstock/ Guliver

България се е представила доста добре в класация на Световния икономически форум за равенство между половете, базирана на изготвяния от организацията индекс. Оказва се, че ние заемаме 22-ро място в света по този показател. За сравнение всички останали балкански държави са на значително по-ниски позиции, като Гърция например е чак на 91-а.

България постига и немалък ръст в подреждането - миналата година бяхме на 43-о място. Според авторите на изследването жените в България имат среден годишен доход от 13 130 долара, а мъжете – от 19 115 долара.

В Норвегия равенството между половете вече е и на военно ниво

Равенството между половете достигна до нови висоти, след като в Норвегия беше приет закон, според който вече има военна повиност и за ж...

Данните на СИФ показват, че по целия свят равенството между силния и нежния пол става все по-голямо. От 2005 г. насам в 105 държави се забелязва изравняване на ролите на мъжа и жената в обществото и в различни професионални сфери. Само в шест страни пък се наблюдава влошаване по отношение на фактора. Те са Хърватия, Македония, Шри Ланка, Тунис, Йордания и Мали.

Едва ли е изненадващо, че най-голямо равенство между половете има в скандинавските страни, които са известни с високия си стандарт на живот и демократичност. Класацията се оглавява от Исландия, макар че фактор за това е и малкото население на островната държава. След нея се нареждат Финландия, Норвегия и Швеция. На 5- място е Дания, следва я Никарагуа.

Неочаквано седмата позиция се заема от малката африканска държава Руанда. В началото на 90-те тя бе разтърсена от кървав и жесток етнически конфликт, при който един от етносите извърши геноцид над друг. Експертите посочват, че предното й място не се дължи на подобряване в условията за живот, а на простия факт, че на жените и мъжете в Руанда им се налага да работят наравно.

Челната десятка се допълва от Ирландия, Филипините и Белгия. На последно място пък е Йемен – консервативна мюсюлманска страна, в която огромен процент от момичетата дори не ходят на училище.   

Закон за равенството между мъжете и жените влезе в сила във Франция

Закон за равенство между мъжете и жените, който миналата седмица беше утвърден от Конституционния съвет, беше публикуван днес в Държа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com