България влезе в нова европейска законодателна рамка за брака

3569
България влезе в нова европейска законодателна рамка за брака
Снимка: iStock/Guliver

Европейският парламент гласува нови правила за определяне на това съдилищата на коя държава трябва да разглеждат дела с имуществените последици на международни двойки или регистрирани партньорства в случай на развод или смърт. Тези правила трябва да сложат край на паралелните правни производства в различните държави-членки, чиито съдилища трябва да решават подобни имуществени спорове. Съдебните разноски за такива паралелни производства възлизат на над 1 милиард евро годишно.

Новите правила ще се прилагат в 18 държави от ЕС, които се съгласиха да се присъединят към тази инициатива за "засилено сътрудничество", сред които е и България.

Бракът се оказа вреден за възрастните жени

Резултатите от проведено изследване, публикувано в изданието Journal of Women`s Health, сочат, че при овдовелите и неомъжените жени е п...

Двата регламента имат за цел да се определи кой съд е компетентен и кое право ще се прилага в областта на имуществения режим между съпрузи, както и какви ще са имуществените последици на регистрираните партньорства. Първият регламент касае статута на брака, а вторият - имуществените права, които възникват в следствие на сключване на брак.

Основните правни институти на брака и регистрираното партньорство все така ще се определят от националното право на държавите-членки. Регламентите включват поредица от защитни мерки с цел съобразяване с националите правни системи. Например, нищо не задължава участващите държави-членки, чието право не признава института на регистрираното партньорство, да предвидят такова партньорство, нито да поемат компетентност за него.

По оценки на Европейската комисия в Европейския съюз има близо 16 милиона двойки, съжителстващи в трансгранична ситуация. Осемнайсетте държави-членки, които участват в засиленото сътрудничество, са Белгия, България, Кипър, Чешката република, Германия, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Люксембург, Малта, Нидерландия, Австрия, Португалия, Словения, Финландия и Швеция. Други държави-членки могат да се присъединят по всяко време след приемането на акта. Във връзка с това Естония обяви намерението си да участва в сътрудничеството след приемането му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com