Българският медиен съюз вече има етичен кодекс

9099
Българският медиен съюз вече има етичен кодекс
Снимка: БГНЕС

Професионално-етичен кодекс има вече Българският медиен съюз. Той бе подписан в сряда вечер на тържествена церемония в резиденция „Лозенец", предаде Стандарт нюз.

В нея участваха над 100 дипломати, главни редактори на национални и регионални медии, издатели, журналисти, видни интелектуалци и общественици.

Изборите за Европейски парламент - най-интересната за българските медии тема, свързана с ЕП

В българските медии през тази година най-разнообразни са новините за Европейския парламент през октомври. Това стана ясно по време на п...

Българският медиен съюз (БМС) е най-голямата и национално представена медийна организация и обединява 35 издатели на 68 местни и национални медии. В нея членуват пресгрупата на Ирена Кръстева и Делян Пеевски, изданията на Петьо Блъсков, на Тошо Тошев, Славка Бозукова, Валери Запрянов и др. Партньори на БМС са Световната вестникарска организация - УАН ИФРА, Европейската асоциация на издателите, Европейската асоциация на европейските телевизии, Европейската асоциация на радиостанциите, Европейският съвет за радио и телевизия и др.

В преамбюла на медийния кодекс е записано: „Свободата на медиите електронни, печатни и интернет е гарантирана от международните актове, по които България е страна, Конституцията, както и секторното законодателство, като те гарантират основополагащото право на свободното изразяване и разпространение на информация. Ние, членовете на Българския медиен съюз осъзнаваме своята отговорност към обществото, която медиите дължат на всеки гражданин на Република България. Вярвайки, че изпълняваме нашите задължения честно, в съответствие с действащото законодателство и отчитайки нуждата от редакционна независимост, приемаме настоящите правила като възможност и задължение за въвеждане на ефективна саморегулация чрез приемане на единни стандарти обединени в настоящия Професионално-етичен кодекс на българските медии".

„Нашето задължение не е само да насърчаваме мнението на критики и да отстояваме свободата и демокрацията", обърна се към множеството председателят на Българския медиен съюз Валери Запрянов. „Подписването на етичния кодекс е отговорност към обществото. Не съм привърженик на закон за печата, след като сме коректив на обществото, то следва сами да се регулираме", допълни още той.

„Това е медийното събитие на 2013 година", каза изпълнителният директор на БМС Гриша Камбуров и отправи послание към гилдията: „Толерантност и взаимно уважение". След празниците етичния кодекс на медиите ще бъде разпратен на всички български медии. Благословия на журналистите в България даде европейският митрополит Антоний.

Младите в България не вярват на медиите

Младите хора имат много ниско доверие в медиите. Това сочат данните от проучване, представено от Асоциацията на европейските журналисти...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com