Цацаров: Има опити да се прехвърли бежански натиск от съседни държави

1307
Цацаров: Има опити да се прехвърли бежански натиск от съседни държави
Снимка: БГНЕС

Съществуват данни за опити да бъде пренесен бежански натиск от съседни държави, стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров,

"По отношение на опитите да се предизвикат едни, или други подобни събития, включително и чрез натиск на бежанска вълна, такива данни има, да”, каза Сотир Цацаров, цитиран от "Фокус".

Сотир Цацаров: Граждански арест няма и не може да има

Граждански арест няма и не може да има. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров. „Абсолютно недопустимо е отряди, отделни лиц...

"Но мога да гарантирам, че държавните органи правят максимума да противодействат по всички възможни законови начини на това”, каза още главният прокурор.

Изказването на Сотир Цацаров идва на фона на затварянето на т. нар. "Балкански маршрут", който преминава през Гърция, Македония и Сърбия към Западна Европа. Това стана, след като в края на март беше сключено споразумение между Анкара и Брюксел за връщане на мигранти от Гърция към Турция и съответното приемане на бежанци от Турция в страни членки от ЕС. Съществуват притеснения, че след затваряне на Балканския маршрут бежанската вълна ще се насочи към България.

В Пловдив главният прокурор засегна и предложената от него забрана на носенето на обществени места на бурки, които покриват цялата глава. "Поставянето на всякакви нерелигиозни символи и вид облекла, които демонстрират религиозна принадлежност и не дават възможност на носителя на тази дреха да бъде идентифициран, е достатъчен повод да бъдат наложени съответни ограничения и забрани", каза Сотир Цацаров. Според него тези облекла могат да бъдат носени в молитвени домове, но на улицата всеки трябва да може да бъде идентифициран не само с показване на лична карта.

"Що касае училищата, образованието в България е светско и всички религии ползват еднакви права. Това не значи, че едни трябва да налагат свой стил на обличане и поведение над други”, каза още Сотир Цацаров. Припомняме, че вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева подкрепи идеята за забрана носенето на бурки в училищата.

Все пак главният прокурор заяви, че всички граждани имат правото на религиозна свобода. „Религията е територия, в която държавата не бива да навлиза, стига обаче тя да се движи по рамките, очертани в закона”, добави той .

"Ловците на бежанци" се сдобиха с арест и обвинение

Такова понятие като „граждански арест” не съществува, то е недопустимо и ще се преследва с цялата строгост на закона. Това...

Цацаров посочи още, че причините, поради които е започнало носенето на бурки в Пазарджик са били чисто финансови.  Главният прокурор съобщи, че още в началото разследването е установило, че ежемесечно се заплаща, за да се носи такова облекло. "Мисля, че в началото бяха по 120 лева на месец”, каза той. Според Цацаров, това не е традиционният ислям, защото действат икономически стимули.

Същото се отнася и за финансирането на този молитвен дом в Пазарджик. "В закона на изповеданията пише, че молитвените домове на всички изповедания трябва да съответстват на Закона за устройство на територията. В случая могат да се зададат въпросите доколко въобще този храм е законен”, каза Сотир Цацаров. „И при цялото ми уважение към ръководството на мюсюлманското вероизповедание, някак срамежливо е мълчанието на Главно мюфтийство по този въпрос”, каза още главният прокурор.

Миналата седмица кметът на Пазарджик Тодор Попов внасе предложение в Общинския съвет за забрана на бурките при посещението на държавни и общински институции в града. Според предложената наредба това ще важи за службите за детски надбавки и социални помощи, съда, болницата и общината. В ромския квартал "Изток" много хора одобряват забраната на бурките, като твърдят, че на хората, които ги носят се плаща, показа преди дни репортаж на националното радио.

Днес Сотир Цацаров говори и за изтеклите документи от международното разследване Panama Papers. "Ако проверките на НАП приключат със съответни констатации за данъчни нарушения при досиетата Panama прокуратурата ще започне досъдебни производства за нарушения, или пране на пари", каза Цацаров.  Той добави, че директни такива основания няма към този момент.

"Ако НАП приключи проверките с такива констатации, тя има законовото задължение да ни ги изпрати”, поясни главният прокурор. По думите му, тогава ще възникнат основания за наказателна отговорност.

Бивши военни са готови да охраняват границата като доброволни отряди

Инструкциите на МВР за пограничните райони можеха да се дадат по-рано. Те не са нещо ново, сега измислено. Това са добре забравени стар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com