Частично бедствено положение в две села на община Хайредин заради преливане на язовир

1519
Частично бедствено положение в две села на община Хайредин заради преливане на язовир
Снимка: БГНЕС

Няма опасност големите язовири в страната да причината наводнения, съобщиха от министерството на околната среда и водите. От там наблюдават състоянието на 53 комплексни и значими съоръжения.

Регистрираното преливане на язовир „Тича“ в момента е 2 кубични метра в секунда и не представляват опасност за населението. Красимира Янкова експерт в отдел "Управление на риска от наводнения" даде още информация за "БНР":

"Към днешна дата се запълване над 90% са около 14 язовира. В месечния график за месец март се поставили определени обеми за 21 язовира в предвид очакваното снеготопене и дъждовете, и метеорологичната прогноза, която получаваме".

Глобяват кмета на Хайредин заради прелелия язовир

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ще наложи глоба до 10 хил. лв. на кмета на Община Хайредин по Закона за ...

Частично бедствено положение е обявено в две села на община Хайредин - Ботево и Бързина. Причината е опасно преливане на язовир "Рогозен 1". Жителите на селата ще бъдат евакуирани превантивно, съобщи кметът на Хайредин Тодор Алексиев. Язовирът е последна точка от каскада с 15 водоема, които са водосбор за област Враца.

В община Хайредин предупреждението за опасно покачване на нивото на водоема е постъпило от съседната община Борован късно снощи. "Цяла нощ аварийна група е работила за намаляване на притока през преливника. Има опасност той да се разруши от напора на голямото водно количество", каза Алексиев.

Язовирът има монтирани сифони, но те са недостатъчни. С допълнителни помпи ще се осъществи контролирано изпускане, за да се укрепи преливникът.

Преди две години заради обилното снеготопене в общината имаше подобна ситуация.

Всички язовири в Търговищка област се изпускат контролирано и не създават заплаха от разливи и наводнения на населените места. Язовирите и техните стени са под непрекъснато наблюдение. Особено внимание се обръща на най-големите водоеми – Ястребино, Съединение, Бели лом и Каваците край Попово, обясни след поредната инспекция областният управител Митко Стайков.

Бедствено положение във Врачанско, източват язовир Рогозен

Започна източване на язовир Рогозен-1 заради разрушено от голямото количество вода бетоново покритие и опасност от преливане. През цяла...

"Единствено имаме два язовира, при които водосборът е малко по-голям, тъй като снеготопенето е по-активно. Това е "Росино", но там в момента ситуацията е нормална, все още поддържаме нормално изтичане на водата, така че няма опасност. Другият е "Вардун", който в момента прелива, но нямаме опасно покачване на водата, което да притеснява жителите и гражданите на област Търговище".

Междувременно от Министерството на земеделието съобщиха, че няма опасност от преливане в следствие на контролираното изпускане на язовир "Тича". Притокът към язовира вече е намалял с 2/3.

Всички по-малки язовири в Шуменска област са обходени. Обемите им се наблюдават. Единствено язовир "Кълново" прелива контролирано през преливника, но няма опасност от наводнение, обясни заместник-областният управител Петко Шаренков.

Коритата на реките Врана и Камчия са почистени и оттокът им е под критичните нива. Причина за частичните разливи е високото ниво на подпочвените води, допълни Шаренков. Наблюдават се всички места, където някога е имало наводнения, а именно към село Бял бряг, в местността Райковец до село Хан Крум и моста между селата Кочово и Надарево.

Започна контролирано изпускане на най-големият язовир в община Хасково - "Тракиец". Това се извършва през магистрален канал, като целта е да се освободи повече обем в съоръжението.След обилното снеготопене, контролирано са били изпускани във вторник язовирите" Мадра" и "Книжовник". Няма кризисна ситуации с водоемите в региона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com