Честваме 140 години от рождението на Гоце Делчев

5248
Честваме 140 години от рождението на Гоце Делчев

На 4 февруари се навършват 140 години от рождението на Гоце Делчев - един от основателите и идеолозите на Вътрешната Македоно-одринска революционна организация. Делчев е сред най-значимите български революционери, почитан като национален герой в България и в Република Македония, предаде БЛИЦ.
Роден e в Кукуш (днешен Килкис, Гърция) през 1872 година в семейството на Никола и Султана Делчеви. Завършва българска екзархийска прогимназия в родния си град, след което продължава образованието си в Солунската българска мъжка гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, където създава таен революционен кръжок заедно с Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов.

Учи във Военното училище в София от 1891 година. Включва се в борбата за освобождаването на Македония, като за изграждането на революционна организация използва вече създадената образователна мрежа на Българската екзархия. През есента на 1894 година е назначен за учител в Щип, където става член на Българските македоно-одрински революционни комитети. По-късно поема ръководството на организация. През лятото на 1896 г. участва в Солунския конгрес на ВМОРО и заедно с Гьорче Петров изработва програмата и устава на БМОРК.

През есента на 1896 г. става учител в Банско, където се занимава и с организацията на голяма част от комитетите в Пиринския край. След това става представител на организацията в София и участва в заседанията на Върховния македоно-одрински комитет. С помощта на български офицери създава четническия институт на ВМОРО в Княжество България, който подготвя и изпраща четници в Македония. Делчев играе важна роля в снабдяването на организацията с оръжие и финансови средства.

През 1902 година когато организацията, вече Тайна македоно-одринска революционна организация, се готви за въстание, Гоце Делчев е на мнение, че тя не е готова за него. Въстанието е отложено за 1903 г. по негово искане, подкрепено от Даме Груев и други революционери.

През май 1903 година, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг, четата на Гоце Делчев попадна в обкръжение в село Баница (днес Веви, Гърция). Османска военна част блокира селото през нощта на 3 срещу 4 май. Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът е неуспешен. Революционерът е убит при последвалото сражение.

Годишнината от рождението на Гоце Делчев ще бъде отбелязана с различни мероприятия в страната. В Благоевград ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на големия български революционер на площад „Македония”. Ритуалът ще се състои в 11 часа. В Благоевградския регионален исторически музей бе открита изложба, посветена на годишнината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com