Членовете на ВСС ще си раздадат тлъсти обезщетения

3733
Членовете на ВСС ще си раздадат тлъсти обезщетения
Снимка: БГНЕС

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) са на път да си раздадат огромни обезщетения по силата на превратно тълкуване на Закона за съдебната власт.

Според неговите разпоредби право на обезщетение при напускане на системата имат съдии, прокурори и следователи. Съдебните кадровици обаче смятат, че също имат право на до 20 заплати в края на мандата си, след като същият закон приравнява стажа им във ВСС с този в съдебната власт. На практика става дума за десетки хиляди левове, които те ще получат след края на мандата през тази година. Тези, които са били магистрати, вече са взели немалки обезщетения още когато са били избрани в съдебния съвет. В случая те трябва да им се приспаднат, пише в. "Сега".

Цацаров иска дисциплинарни производства срещу трима прокурори

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе днес, 29 март 2017 г., предложения в Прокурорската колегия на ВСС за образуване на дисциплинарни ...

Ключовото е, че членовете на съвета ще получат обезщетения на база на заплатите си във ВСС, които са далеч по-високи от тези на магистратите. За обезщетения ще се класират и тези, които преди това са работили като адвокати или съдебни инспектори.

Заплатите на членовете на ВСС са приравнени на шефовете на върховните съдилища и главния прокурор и според справка на ВСС от 2015 г. става дума за основно месечно възнаграждение от 4300 лв. месечно. 20 брутни заплати в такъв случай ще надхвърлят 86 хил. лв.

Решението за обезщетенията бе взето миналия месец въпреки протестите на някои от членовете. Това не е първият опит на този ВСС да си гарантира високи доходи. Преди година парламентът одобри увеличение на заплатите на съдебните кадровици. Един от аргументите бе, че не трябвало да ходят "по джапанки".

Само преди ден Калин Калпакчиев обяви в личния си блог, че се отказва от обезщетението. Засега той е единственият. "Няма да поискам изплащане на обезщетение в размер на 20 заплати след прекратяване на мандата ми като член на ВСС след 03.10.2017 г. Това е моя осъзната позиция, тъй като още в началото на мандата във ВСС имах виждането, че това е временна служба, след която ще се върна на съдийската си работа. За някои поставянето на въпроса за изплащане на обезщетения на членовете на ВСС може да изглежда дребнаво. Този частен случай илюстрира дълбок ценностен разлом в съдебната власт. Антиномията е - правосъдието като "банка за услуги" и правосъдието като въздаване на справедливост и възстановяване на социалната хармония", написа Калпакчиев.

В последния момент номинираха Борислав Сарафов за член на ВСС

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов последното предложение за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на прокурорите. То...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Волгин остана без престижна награда от "Шалом"

Матева опроверга Главчев: Резултати от изборите ще има в срок

Жълт код за силни ветрове в шест области на страната

Прогноза за времето - 10 май 2024 г. (петък)

Харчим по-смело за дрехи и обувки, пестим от горива и техника

Най-важните новини за деня: 9 май 2024 г.

Агенцията по храните изтегля от пазара сокове и смутита на популярна марка

Димитър Главчев начело на поклонническа делегация в Света гора за празника на манастира "Свети Вмч. Георги Зограф"

Иван Панчев: Кремъл полага свръхусилия да повлияе на европейските избори (ВИДЕО)

Открийте тайните на маркетинга с обучението Coca-Cola Academy (Light) в SoftUni Digital

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com