Цветан Цветков обвини парламента в нехайство за общините, концесиите и инхаус поръчките

1708
Цветан Цветков обвини парламента в нехайство за общините, концесиите и инхаус поръчките
Снимка: БГНЕС

Възстановеният от Конституционния съд председател на Сметната палата Цветан Цветков обвини парламента в нехайство за общините, концесиите и инхаус поръчките. Това се случи на пресконференция, на която Цветков представи одитни доклади, за които според него няма политическа воля да бъдат представени. По думите му става въпрос за 2500 одитни доклада, 200 от тях са изпратени до Народното събрание, 1048 до други компетентни органи, сред които Министерски съвет, АДФИ и председатели на общински съвети за предприемане на мерки във връзка с констатираните нарушения, а 38 са изпратени на прокуратурата. ОЩЕ: Защо няма обвинения по сигналите на Сметната палата: Цветан Цветков в „Отговорите“ (ВИДЕО)

"От тези 200 одитни доклада, които бяха изпратени на Народното събрание, само два бяха разгледани. Нито един то тези доклади не беше обсъден в парламента, включително и 11 одита, които бяха възложени от самия парламент", каза Цветков.

Той се спря на шест теми, които показват по убедителен начин, че българският парламент не е заинтересован от резултатите от работата на Сметната палата. Според него, ако парламентът не се интересува от резултатите на работата на неговия контролен орган, това говори лошо за самия парламент.

Цветан Цветков е разтревожен и от влошеното финансово състояние и финансова отчетност на общините и малките населени места. По думите му тази тема също не е обсъдена от парламента, въпреки множеството критични доклади на Сметната палата. ОЩЕ: Караджов за инхаус договорите за "Хемус": Беше колективно решение да не се прекратяват

“Държавата трябва спешно да предприеме мерки по отношение на общините в малките населени места, тъй като те са в много тежко финансов състояние. Някои от тях са в процедура по оздравяване. Министерство на финансите им е отпуснало безлихвени заеми, но те много трудно обслужват тези заеми. Влошена е и тяхната финансова отчетност. За съжаление парламентът не предприема никакви действия“, добави Цветков. Според него трябва да се обсъди дали е била удачна реформата на децентрализация на събирането на местните данъци и такси.

Цветков обърна внимание, че винаги има дебат по приемането на държавния бюджет, но никой никога не казва какви цели са постигнати. "Парламентът не разгледа становищата на Сметната палата за държавния бюджет. Няма държава в света, в която парламентът да не е приел отчети за изпълнение на държавния бюджет", смята Цветков.

Той обърна внимание и на темата с възлагане на обществени поръчки чрез инхаус. „Възложителите на обществени поръчки чрез инхаус процедурата заобикалят Закона за обществените поръчки и разходват публичен ресурс“, каза Цветков.

По думите му друга тема е, че надзорът на публичните предприятия осъществяван от министрите е неефективен и не защитава обществените интереси.

Той заговори и за неефективен последващ контрол върху концесионните договори. „За съжаление този последващ контрол наистина не е ефективен“, каза още Цветков. Той даде пример с концесията по договора с „Дънди Прешъс“

Цветков обърна внимание и на друга тема, а именно за неплатени данъци, неизпълнени задължения от различни фирми. Той обясни, че поради ред причини те не са събрани, но настъпва сроковете на погасителна давност и НАП ги изписва. ОЩЕ: Цветан Цветков: Махнаха ме за доклад, свързан с КТБ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com