Димитър Карагегов: В България медицинска трева ще е първото, което ще видим

15467
Димитър Карагегов: В България медицинска трева ще е първото, което ще видим
Снимка: Getty Images/ Guliver

В България медицинска трева ще е първото, което ще видим, при възможен процес на легализацията на марихуаната. Това мнение изрази Димитър Карагегов, член на УС на Българското либертарианско общество (БЛО) и основател на кампанията Liberty420.

"Това е утъпканата пътечка, по която се върви. Надявам се да стигнем и до по-нататък", каза Карагегов в интервю за TrueStory.bg. Той обясни, че в България има няколко организации, които се борят за легализацията на марихуаната у нас, като всяка от тях е избрала своя път на действие. Една от тези инициативи е Liberty420, а други, поддържащи тази цел, са "Движение Промена" и Medical Marijuana България. "Има също така една голяма пациентска организация, която се казва "Рестарт" - това е сдружение на пациенти, които искат да получават лечение с канабис", каза Карагегов.

Медицинската марихуана вече е легална в Колумбия

Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос подписа декрет за легализиране и регулиране на медицинската марихуана, поредна стъпка на с...

"Националният съвет по наркотични вещества (към Министерския съвет, бел. ред.) много активно обсъжда регулацията на медицинска трева, но в крайна сметка излезе с абсурдни предложения и нищо общо с медицинската трева. През годината също така ще се случи специалната сесия на ООН - UNGASS, където ще се разисква изоснови наркополитиката. Там се очаква да има много силен натиск за декриминализация на марихуаната, а проблемът с употребата на наркотици да бъде изваден от наказателния кодекс и да се превърне от криминален в здравен проблем", каза човекът за LIberty420.

По думите на Димитър Карагегов успешният модел в САЩ е легализиране на медицинската марихуана, което да доведе до последващи стъпки. "Тези хора, които се лекуват с марихуана, имат медицински картон, постоянно ходят на лекар и тяхното здраве може да бъде измерено периодично във времето. Може да се види, че никой от тях не развива шизофрения и не иска да продаде телевизора на баба си, за да си вземе следващата доза", каза той.

Припомняме, че от миналата година в Хърватия може да се използва индийския коноп за медицински цели при болните от множествена склероза, ракови образования, епилепсия и СПИН.

В България канабисът е най-разпространеният нелегален наркотик, по информация на Министерство на здравеопазването. Въпреки че традиционно 'канабис' се наричат най-общо продуктите, получени от растението канабис, според определението на Международната конвенция от 1961 г. 'канабисът' представлява цъфтящите върхове на растението, от които не е извлечена смолата.

Повече за държавите, в които е легализирана марихуаната или декримилизирано притежанието на до няколко грама наркотици, за медицинската трева, както и ефектите, които имат такива процеси за обществото може да прочетете в TrueStory.bg.

Ученик предаде 100 грама марихуана на полицията

15-годишен плевенчанин предаде доброволно 100 грама марихуана на полицаи, спрели го за обиск в квартал "Сторгозия". Наркотикът е иззет ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com