ДНЕС: Не може за час паркиране да плащаме колкото за 2 хляба

18601
ДНЕС: Не може за час паркиране да плащаме колкото за 2 хляба

Не може за час паркиране да плащаме колкото за 2 хляба. Това обяви Силвия Робева от Гражданско движение ДНЕС, предаде БГНЕС.

Нямаме ефективен диалог, преговорите ни със Столична община са формални, допълни думите й Галя Николова от същата организация. Новите правила за паркиране и особено за синята зона представляват, всъщност, нов местен данък, каза тя. Наредбата е дискриминационна и не решава въпроса с паркирането, грубо погазва правата на хората в неравностойно положение, посочи Николова.

За 3 месеца събрахме доста убедителни аргументи, че тази наредба е абсурдна и заведохме този иск, отбеляза Анжелика Цокова от ДНЕС. Възмущава ме, че всички наши тези се подменят, т.е. някой се опитва с популистки номера да конфронтира гражданите, да внуши, че защитаваме определени групи хора, е нейното мнение.

ДНЕС не защитава само живеещите в центъра на столицата, защото от наредбата страдат и другите жители на София, работещите, пазаруващите, гостите и др. Промените в наредбата трябва да отчита общият интерес, законодателството в страната, инфраструктурата на града, покупателната способност на гражданите, изреди тя.

ДНЕС не е против зонирането на града, но сме против начина, по който се формират цените на съответната услуга и липсата на общински паркинги на достъпни цени, отбеляза Цокова. Според нея се наблюдава в момента как в редица частни паркинги в София се вдигат цените.

"С тези правила трафикът в столицата няма да бъде ограничен и намален. Днес се разходих по "Алабин", там имаше свободни места за паркиране, но трафикът си беше същият, както и преди. Необяснимо е и защо новият ред важи до 19 ч. при положение, че работното време е до 17.30 ч. и няма икономическа обосновка защо паркирането в синята зона трябва да е двойно", е позицията на доброволния член на ДНЕС адвокат Абрахам Бенлиан.

Според него Столична община е надминала себе си с тази наредба, защото в нея има правни абсурди. Твърде е висока възможността за причиняване на имуществени щети за гражданите и затова ще поискаме от българския съд да спре изпълнението на наредбата на общината, каза той.

Плащаме за вероятност за паркиране и то твърде висока цена за синя зона, потвърди Галя Николова. Настояваме общината да се съобрази с мнението на ВАС от 2009 г.- защо се въвеждат тези винетни стикери, след като съдът е обявил, че те са незаконни, защо се пренебрегва с лека ръка това съдебно решение, пита тя. Настояваме да се преразгледат и цените - паркирането сега не е 2 лв., а 2.40 с ДДС за синя зона, годишната винетна такса за синя зона е 150 лв. за една кола, поставянето на скоби е повишено с 300% - от 10 лв. на 30 лв. и др., изброи тя.

Ще продължим да защитаваме активно гражданите, които са срещу наредбата и очакваме общината да промени текстовете й - 1 млн. и 200 хил. софиянци са против нея. Ако до 10 септември общината не промени наредбата, ние ще предприемем съответни действия, заканват се от ДНЕС.

Пълна подкрепа на позициите на гражданското сдружение изказаха и изпълнителите Силвия Кацарова и Дичо. Те изразиха притеснението си не само от новите правила, които пречат на тях и колегите им, но и от апатията и примирението на хората.

Работещите в центъра на София трябва да плащат по минимум 16 лв. за паркинг в продължение на 20 работни дни, са изчислили от сдружението. Това е разход от около 300 - 400 лв. месечно, при средна работна заплата в града от 783 лв. /по данни на НСИ за месец юни/. Живеещите в синя и зелена зона пък плащат стотици левове за винетни стикери, а за тези пари нямат гарантирано паркомясто, повториха основните акценти от тезите си обществениците.

Те настояват да се премахнат служебно обособените паркинги пред барове, ресторанти, магазини, банки и др., както и на всички незаконни паркинги. Те призовават общината да изпълни инвестиционните си ангажименти и да построи достатъчно на брой паркинги на достъпни цени.

Редактор: Ая Косарова

Сменят табелите за синя зона

През целия ден работници подменяха указателните табели заради новите правила за паркиране в центъра на София и синята зона, които влиза...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com