Добивите на картофи тази година ще бъдат с 20 - 25% по-ниски

728
Добивите на картофи тази година ще бъдат с 20 - 25% по-ниски

От началото на кампанията имахме доста овлажняване и веднага след това започнаха големите суши. Добивите ще бъдат с 20-25% по-ниски. Това каза Венцислав Каймаканов, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите във връзка с очакваната реколта от картофи.

По думите му сухото и горещо лято няма да окаже влияние върху качеството на произведената продукция, като то ще се запази за сметка на добивите. „Средният добив зависи от земеделският производител, от това как е успял да полива, защото тази година поливането беше в основата. Няма да имаме големи добиви, но ще се движим в диапазона между 2-2,5 тона”, посочи Венцислав Каймаканов.

С над 30% е скочила цената на доматите и картофите

С 32.8% се е повишила цената на доматите през септември в сравнение с август т.г., показват данните на Националния статистически инстит...

„Миналата година засадената площ беше около 120 хил. декара. Тази година има малко увеличение. Не, че някой иска да засажда, не че се увеличават земеделските производители, а субсидията, която се отпуска доведе до увеличаване на площите”, коментира той.

Председателят на асоциацията уточни, че у нас се садят между 50 и 100 вида картофи. „Доставчиците са от Холандия, Германия, Полша, а видовете са много. В зависимост от вида започва самата подготовка на посева. Тази година климатичните условия малко изтеглиха кампаниите и те започнаха още август месец”, обясни Венцислав Каймаканов, предаде Фокус.

Цените в момента са малко по-високи. Колегите, които миналата и тази седмица започнаха кампанията се движат между 40 и 50 стотинки, допълни Каймаканов. „Цената се определя от самите магазини и купувачи, както и от недостига или излишъка, който имаме в магазините. Тази година ще бъде в недостиг, защото не само ние имаме намалени добиви от сушата, но и колегите от чужбина също. Мисля, че тази година цената ще се запази, малко по-висока от миналата”, поясни той. „Когато стане дума за износ и миналата, и по-миналата година и сега отново казвам, че нямаме готовност и излишни количества за износ. За нас са необходими между 400 и 500 хил. тона картофи. Можем да подадем около 120-150 тона, максимум до 200 хил. тона”, посочи Венцислав Каймаканов и допълни, че тази година ще бъде невъзможно това количество да бъде постигнато. „Всичко останало около 200 хил. тона ще бъдат доставени от членките на общността или ще бъдат друг внос. За износ въобще не става дума. Ако някъде има износ между 20 и 50 тона, това е епизодично и не оказва никакво влияние”, коментира председателят на асоциацията.

„Картофите внос или наши се отличават по вкусовите качества. Един и същ вид, дошъл от чужбина у нас е с незаменими вкусови качества. Ние сме в такъв пояс и климатична обстановка, в която вкусовите качества на картофа са чудесни”, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 май 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 19 май 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 20-26 май 2024 г.

Шофьорите да внимават на АМ "Тракия": Важно съобщение от АПИ

Знеполският епископ Арсений бе избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

Земетресение разлюля района на Сливница

Доматите и краставиците по борсите поевтиняват

Най-важното за деня, 18 май 2024 г.

Прогноза за времето - 19 май 2024 г. (неделя)

Служебният министър Евтим Милошев даде официален старт на туристическо Лято 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество